Noma opent stadsboerderij in Kopenhagen

Vorig jaar ging het nieuwe restaurant van sterrenkok René Redzepi, Noma 2.0, open. In een oude munitiebunker op Refshalevej, een smalle landtong langs het water, aan de rand van de Deense hoofdstad Kopenhagen en vlak naast Christiania, de kleurrijke hippie-vrijstad. Redzepi bouwde er een heus tuindorp, met naast het eigenlijke restaurant en de keukens, ook diverse werkruimten, drie serres en een tuin met groenten, kruiden, fruit en bloemen.

Op de site, die jarenlang braak had gelegen, stond alleen een 80 m lange, bunkerachtige opslagplaats. Die bunker, waar tot voor kort daklozen en junkies een onderkomen vonden en die helemaal beschilderd was met graffiti’s en overgroeid was met onkruid en planten, was beschermd en moest bewaard blijven. Er mocht ook niets worden bijgebouwd, tenzij op die plekken waar vroeger gebouwtjes hadden gestaan.

Het wereldvermaarde architectenbureau BIG van Bjarke Ingels ontwierp een cluster van elf gebouwen geïnspireerd op de traditionele Deense boerderijtypologie. Ze strekken zich uit langs en aan de kop van de bunker. In het centrum van het ‘tuindorp’ op de kop van de bunker ligt de grote glazen keuken met daaromheen verschillende gebouwen en gebouwtjes waarin de verschillende functies zijn ondergebracht, zoals de ontvangstruimte, de eetzaal, een barbecueruimte, de wijnkamer, een lounge, de toiletten enzovoort. Ze zijn opgetrokken uit verschillende bouwmaterialen, vooral hout, baksteen en glas, en zijn met elkaar verbonden door glazen gangen. Vanuit alle gebouwen heeft met uitzicht op de keuken en over het omliggende landschap.

De ruim 2000 m2 grote tuinen werden ontworpen door het Deense bureau Thing Brandt Landscap, in samenwerking met de bekende Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf. “Met groot respect voor de geschiedenis van het gebied, hebben we een landschapsproject gemaakt dat is gebaseerd op de rationaliteit en de functionaliteit van de site als militaire faciliteit. Het landschapsproject introduceert de geschiedenis van de site, zowel het oorspronkelijke cultuurhistorische landschap als de architectuur van het gebouw en zijn huidige functie als innovatief restaurant,” aldus de ontwerpers.

Lees meer in CGConcept 2019/2

 

%d bloggers liken dit: