Nederlands botanisch kunstenaar Esmée Winkel krijgt gouden medaille van RHS

De Nederlandse Esmée Winkel, wetenschappelijk tekenaar en botanisch kunstenaar, heeft voor een serie van zes aquarellen een gouden medaille gekregen van de Britse Royal Horticultural Society.

Winkel (35) kreeg de gouden medaille op de Botanical Art Exhibition van de Britse Royal Horticultural Society voor haar serie aquarellen van Ophrys, een orchideeënsoort. Ze schilderde deze naar levende planten in de Leidse Hortus botanicus. Winkel werkt bij Naturalis en is vaker te vinden in de Hortus waar ze ook planten en bloemen tekent voor promovendi die onderzoek doen aan levend materiaal. Winkel won ook in 2013 en 2016 goud.


De Botanical Art Exhibition van de Royal Horticultural Society (RHS) vond plaats in de tweede week van juli in Londen. Het was een groot evenement waarop veertig botanisch kunstenaars, illustratoren en fotografen van over de hele wereld hun werk toonden.

Illustratie bij wetenschappelijk artikel

Winkel noemt zichzelf wetenschappelijk tekenaar en botanisch kunstenaar. Haar functie bij Naturalis is wetenschappelijk, ze werkt op verzoek van wetenschappers. De tekeningen van Winkel worden gebruikt ter illustratie van een wetenschappelijk artikel of voor een classificatie. Daarna worden ze met de bijbehorende informatie opgeslagen. ‘Ik leg planten minutieus vast met hun onderscheidende kenmerken. Daarbij is het van belang dat de soort onmiddellijk herkenbaar is. Als ik een tulp teken bijvoorbeeld, moet de bloem de ideale vorm van het type hebben. Alles moet kloppen. Ik moet bijvoorbeeld ook heel precies weergeven hoe de meeldraden en de vrouwelijk vorm, de stamper, uit de bloem komen.’

Een foto kan nooit een tekening vervangen. Winkel: ‘Er is geen betere manier om de essentie van een levende plant of een dier te vangen dan door deze te tekenen of te schilderen. Ondanks de imposante technieken van de moderne fotografie is het ook alleen met behulp van een illustratie mogelijk een beschadigde plant of gedroogd herbariummateriaal te reconstrueren.’

Als botanisch kunstenaar heeft Winkel wat meer vrijheid. Dat werk moet ook precies zijn maar hoeft niet alle details te bevatten die belangrijk zijn voor de wetenschap.

 

Ophrys apifera (© Esmée Winkel)

Ophrys spruneri (© Esmée Winkel)

Bron: Universiteit Leiden