Nederland krijgt themajaar Ode aan het Landschap

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) lanceert het themajaar Ode aan het Landschap. De Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland zetten meer dan 25 projecten op touw waarin natuur, cultuur en geschiedenis samenkomen. Dat zijn onder meer fiets-, wandelroutes, excursies en zelfs opera’s in de openlucht.

Via kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies brengt Nederland in 2021 een jaar lang een Ode aan het Landschap. Van de Friese terpen tot de Maas als levensader van Limburg, van het getemde IJsselmeer tot de Hollandse Waterlinies. Nergens ter wereld is het landschap op korte afstand zo divers als in het kleine Nederland. Wie scherp kijkt ziet de gemene deler: het vernuft en de vindingrijkheid van de bewoners om een omgeving te creëren waarin het goed toeven is.

Al eeuwen vormt het Nederlandse landschap een inspiratiebron voor schilders, schrijvers en dichters. Reis mee door de tijd naar het verleden en naar de toekomst. Met al zijn pracht en veelzijdigheid vertelt het Nederlandse landschap telkens hetzelfde verhaal, dat van de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur. Maar het houdt ook een spiegel voor: de keuzes die we in het verleden maakten, hebben invloed op het landschap van de toekomst. En in die toekomst zullen we onze beroemde vindingrijkheid hard nodig hebben om ons landschap leefbaar en vruchtbaar te houden.

• In het zogenoemde coulissenlandschap van de Achterhoek bijvoorbeeld wordt op meerdere agrarische locaties werk geleverd door streetart-kunstenaars.
• Flevoland programmeert op Schokland poëzie, theater, muziek en andere kunst onder de titel Zomer op Schokland: Dichter op het water. Friesland komt in september met de ‘wadopera’ Peter Grimes. De Hollandse Waterlinies heeft onder meer een tocht van 100 tot 300 kilometer voor racefietsers langs de gehele verdedigingslinie in petto.
• Ook in Limburg is er opera: een groep kunstenaars werkt in Schipperskerk aan ‘Rusalka – de kleine zeemeermin’ van componist Antonín Dvořák, in een haven, met verwerkingsinstallaties en depots van zand en grind als decor.

• Het Mondriaanhuis in Amersfoort sluit zich aan bij de ‘Ode aan het landschap’ met een tentoonstelling waarin landschappen van de hand van Piet Mondriaan, worden samengebracht met landschappen van hedendaagse kunstenaars uit de regio Amersfoort.