Namen / Wonen in een landschap

De tuinen bij het nieuwe residentieel project Coteau Saint Barbe in Jambes (Namen) maken optimaal gebruik van de unieke ligging in de Maasvallei, op een langgerekt perceel aan de voet van de imposante rotswand van Sainte Barbe. ‘Wonen in een landschap’, zo omschrijven de ontwerpers van Studio Basta hun project.

 

Het perceel van meer dan 100 m lang en ruim 40 m diep ligt ingesloten tussen de steile rotswand van Sainte Barbe en een spoorwegviaduct. Het nieuwbouwproject met een zeventigtal appartementen ligt langs de straat en vormt één langgerekt bouwvolume. Tussen de gebouwen en de steile rotswand ligt een sterk hellend terrein. Elk appartement op het gelijkvloers beschikt over een eigen privétuin, aansluitend op een collectieve tuin langs de helling.

“De groene rotswand was het uitgangspunt voor het ontwerp”, vertelt Kenny Windels van Studio Basta. “Vanaf onze eerste ontwerpschetsen zijn we ervan uitgegaan dat we het imposante landschap met zijn overweldigende vegetatie moesten doortrekken tot aan de gebouwen, alsof het landschap doorloopt tot aan de straat. In onze eerste ontwerpschetsen hadden we het reliëf van de helling uitgewerkt met keermuren in natuursteen. Tussen de rotswand en de gebouwen voorzagen we een collectieve tuin, met enkele ankerpunten en zitplaatsen, en een vlonderstructuur doorheen de tuin, die visueel doorliep tot in de privétuinen bij het gebouw. Dicht bij het gebouw werd het groen intensiever en gedetailleerder, verder op de helling extensiever en het karakter natuurlijker.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van CGConcept 2018/4