©Ossip van Duivenbode

MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie

Senior Associate Arjen Ketting en designer Quentin Aubry zijn lid van MVRDV’s Climate Team. Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie van het internationaal opererende architectenbureau, maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe komt MVRDV aan zijn planten- en bomenkennis?

MVRDV heeft een Climate Team, waarom heeft een architectenbureau een eigen klimaatteam?

Arjen Ketting: De effecten van de opwarming worden steeds zichtbaarder. Er is de stikstofdiscussie, de stijgende zeespiegel, superstormen, droogte, overstromingen…De lijst is eindeloos terwijl veel voor de hand liggende oplossingen zoals verdichting, vergroening en beter gebruik van daken niet worden benut. Binnen MVRDV zijn we al een tijdje bezig met welke zaken we nu al kunnen verduurzamen, hoe we met ons bureau van bijna 300 architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten het voortouw kunnen nemen en de bouw minder vervuilend kunnen maken.


De sector is daar toch ook al mee bezig, er zijn duurzaamheidscertificaten als BREEAM en Green Star?

Arjen Ketting: Zeker en dat is goed, maar duurzaamheid is niet altijd in certificaten uit te drukken, je hebt ook sociale en ecologische duurzaamheid. Onze ambitie is daarin steeds meer stappen te zetten en ook de hele keten daarin mee te krijgen. Welke, dat kun je volgen in de CSR-reports die we jaarlijks uitbrengen. We vinden het belangrijk daarvan ook voor de buitenwereld verantwoording af te leggen zodat iedereen kan zien dat we niet aan greenwashing doen.’

MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie.
©Ossip van Duivenbode

Wat is jullie ambitie als het om beplanting gaat?

Quentin Aubry: We willen natuurinclusief bouwen. Dat gaat verder dan wat groen op gevels en daken toevoegen. Het groen moet echt in het ontwerp worden geïntegreerd. Wij willen gebouwen en openbare ruimtes maken die uitnodigend zijn voor mensen, die iets toevoegen. Gemeentes vinden natuurbehoud vaak het belangrijkste. Wij breiden hun pakket van eisen uit naar verbetering van de ecologische waarde van een gebied.

Daar hebben jullie een speciaal instrument voor ontwikkeld

Arjen Ketting: Ja, we hebben een natuurinclusieve goal setter ontwikkeld, een soort checklist om ontwerpteams te helpen ecologie in een vroeg stadium van de projecten aan de orde te stellen. Als architect kun je vergroening willen, het is ook belangrijk dat je de klant meekrijgt en overtuigt.

MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie.
©Ossip van Duivenbode

En hoe overtuig je de klant? Ontwikkelaars kijken toch vooral naar het kostenplaatje?

Arjen Ketting: Als we een groenplan presenteren, laten we vooral ook de voordelen ervan zien aan onze opdrachtgevers. Natuurinclusief bouwen zorgt niet alleen voor biodiversiteit, het is ook goed voor waterretentie. Mensen genieten ervan, een groen dak koelt een gebouw beter af, je hebt minder onderhoud en er is minder kans op overstromingen. Zo kan ik wel even doorgaan. Ik merk dat opdrachtgevers steeds gevoeliger zijn voor dit soort argumenten.

Bedenkt MVRDV de vergroening en plantenkeuze altijd zelf, of werken jullie samen met externe bureaus?

Quentin Aubry: We doen een groot deel zelf: naast architecten en stedenbouwkundigen hebben we ook landschapsarchitecten in dienst. Het voordeel van ons is onze schaalgrootte, daardoor kunnen we flexibel inspringen, we werken met acht designstudio’s en kunnen daardoor makkelijk kennis delen.

Je kunt niet alles alleen doen; voor bijvoorbeeld Valley is samengewerkt met Piet Oudolf.

Arjen Ketting: Specialisten zijn ontzettend belangrijk voor ons. Voorbeelden genoeg; voor het masterplan voor Matosinhos, Portugal werkten we samen met LOLA Landschape Architects; voor Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam met MTD Landschapsarchitecten. We hebben laatst in onze ‘specialism month’ onze tuin in de binnenplaats verder uitgebreid en een presentatie en workshop gehad van ontwerper en beplantingsdeskundige Cor van Gelderen, beplantingsontwerper Jessie Straathof en beplantingsdeskundige en hovenier Marcel Silkens van De Bloeimeesters. Met deze coöperatie van beplantingsdeskundigen hebben we een prettige uitwisseling van ideeën.

Verder lezen?

Het volledige interview vind je in de CG Annual 2023. Hét jaarboek voor de Belgische groensector, bomvol tips en info over de klimaatuitdagingen en -oplossingen voor de sector. Bestel hier met gratis verzending.

WWW.MVRDV.NL

MVRDV CLIMATE
Dit bestaat sinds 2017. Het werd opgericht door bezorgde architecten die aandacht vroegen voor duurzaamheid door diverse evenementen over het onderwerp te organiseren. Dit leidde tot een ‘Green Reality’-handboek, een soort ‘hoe te vergroenen’-gids voor projectleiders. Met de komst van twee duurzaamheidsexperts die elk project langs de SDG-meetlat leggen, werd het nog wat serieuzer. MVRDV Climate bestaat nu uit een Climate Collective en Climate Lab. Climate Lab helpt ontwerpteams duurzamer te ontwerpen en is bij ruim de helft van de 200 projecten waaraan MVRDV werkt betrokken. Climate Collective is een projectgroep de zich richt op kantoorverbeteringen.

  • MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie.
  • MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie.
  • MVRDV: Natuurinclusief ontwerpen is een belangrijke ambitie.