Minister Schauvliege bezoekt ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas

Op maandag 5 september bezocht minister van Leefmilieu Schauvliege de Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in de voormalige landloperskolonie in Merksplas.

Aanleiding voor het bezoek is de aanvraag door het Kempens Landschap, dat de voormalige kolonies beheert, om erkend te worden als UNESCO Werelderfgoed.


Minister Schauvliege werd er rondgeleid door initiatiefnemer Jan Oprins. De tuin rond de Kleine Boerderij wordt momenteel als collectietuin uitgebouwd. De plantentuin heeft geen commercieel doel, de natuur primeert. Daarom werd de lijnstructuur van de dreven behouden en is de natuurlijke drinkpoel voor de dieren bewaard gebleven. Er zijn wel enkele kanalen en beekjes gegraven om de waterhuishouding in het gebied te verbeteren, want vroeger was dit stuk land niet geschikt om planten te kweken.

In de tuin staan meer dan 60 Ilex-soorten. Omdat buxus de jongste jaren veel problemen geeft, staan er in de plantentuin oa. Ilex Crenata: een Japanse hulstsoort die nauwelijks te onderscheiden is van de klassieke buxus, maar veel minder gevoelig is voor ziekten.

Daarnaast staan er meer dan 450 soorten Afrikaanse lelies, bamboesoorten en een vrij unieke verzameling toverhazelaars. Ook het ginkgobos is enig in zijn soort.
In de plantentuin werd ook een kruidentuin ondergebracht. Deze wordt momenteel reeds gebruikt voor onze cursussen. Naar de toekomst toe zal er ook een fruittuin aangelegd worden waarin traditionele fruitbomen en struiken hun plaats zullen krijgen.

Momenteel is de collectietuin nog niet toegankelijk voor het grote publiek. Omdat de tuin nog in volle ontwikkeling is, moet er nog enkele jaren hard gewerkt worden. Wel worden regelmatig reeds themawandelingen georganiseerd.

 

merksplas2

merksplas3

www.plantentuinmerksplas.be