Matexi Award bekroont de beste groene buurtinitiatieven | Video

Matexi heeft opnieuw zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de acht meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem werd een prijzenpot van € 20.000 verdeeld onder lokale projecten.

Bijna 140 projecten uit heel België namen deel aan deze zevende editie. Daarvan haalden uiteindelijk twintig buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren.


De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000. Naast de vier juryprijzen kon het publiek op zijn favoriete inzendingen stemmen. De vier publiekswinnaars winnen elk 2.000 euro.

Winnaars Particulieren

Juryprijs – Meest verbindende buurtinitiatief : Girls make the city | Brussel

Jonge meisjes grijpen de kans om de openbare ruimte in de stad anders en inclusiever in te richten. VZW ZIJkant brengt in de Marollen meisjes tussen 16 en 18 jaar samen, uit heel diverse milieus en culturele gemeenschappen. Door de bril van deze jonge vrouwen ziet de buurt er niet altijd zo fraai uit. Vele openbare plekken – zoals speel- en sportvoorzieningen, straatmeubilair – en ook mobiliteit dragen een mannelijke stempel. Via workshops met ruimtelijke planners krijgen de meisjes de kans om hun publieke ruimte anders én inclusiever in te richten. Al die frisse voorstellen worden aan het Brusselse stadsbestuur bezorgd. De jury apprecieerde heel sterk de relevantie van deze aanpak.

Publieksprijs – Meest verbindende buurtinitiatief : Strombeach | Strombeek-Bever

Een tijdelijk zomerstrand op het gemeenteplein, eind augustus. Maar Strombeach is veel meer dan dat. De samenwerking tussen inwoners, handelaars en gemeentebestuur creëerde een animatieprogramma voor jong, oud, actief of minder actief. Zo werd het gemeenteplein plots een (h)echt gemeenschapsplein

Juryprijs én Publieksprijs Groenste buurtinitiatief: #DeStrandhelden | Oostende
Vzw Proper Strand Lopers mobiliseert iedereen die graag op het strand vertoeft om zwerfvuil te bestrijden. Inwoners, bezoekers, tweedeverblijvers… ze worden vanuit een strandcabine geactiveerd om mee aan de opkuis te werken. Het verzamelde vuil wordt in plastic buizen gedeponeerd, toonbeeld van verkwisting én meteen ook zichtbaar resultaat van alle inspanningen. Wat nog herbruikt kan worden, zoals vergeten speelgoed of kledij, krijgt een tweede leven.

Winnaars lokale besturen

Juryprijs – Groenste buurtinitiatief: Parc Temporaire Mediapark | Schaarbeek

Het tijdelijke park ‘Evenepoel’ op een deel van de toekomstige Mediapark-site. Sociale huurders en buurtbewoners van alle generaties konden er elkaar ontmoeten in een groenzone die normaal voor het publiek gesloten is. Dit initiatief werd gerealiseerd in samenwerking met het ‘project voor sociale cohesie’ Reyers, MSI, het gewest, de gemeente, de Schaarbeekse Haard, de VRT en de bewoners. Ontmoetingsplaats voor senioren, voor sport, schilderen, workshops, voorstellingen, muziek… De jury waardeert tijdelijke projecten, het duurzame gebruik van de openbare ruimte en acties die zich inzetten voor een betere leefomgeving.

Publieksprijs – Groenste buurtinitiatief: Vorselaar breekt uit | Vorselaar

De gemeente Vorselaar draagt met fierheid de titel Ambassadeur voor Ontharding, toegekend door de Vlaamse overheid. Het idee ontstond voor een onthardings- en vergroeningswedstrijd, waaraan elke straat kan meedoen. Gemeentediensten faciliteren en begeleiden. De wedstrijd zorgt voor sociale activering: buren slaan de handen in elkaar om een plan op te maken, en helpen elkaar bij de uitvoering. De cohesie in deze buurten krijgt een groene boost.

Juryprijs – Meest verbindende buurtinitiatief: De Bouwdoos – Medicijn voorjouw dorpsplein | Vlaamse Ardennen

Dankzij ‘De Bouwdoos’ konden een 5-tal onderbenutte dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen tijdelijk een nieuw jasje krijgen in de zomer van ‘21 en ‘22. De Bouwdoos is een container vol zit-, speel- en groenelementen die de pleinen omtoveren tot een bruisende ontmoetingsplek. Inwoners kregen de kans om zelf na te denken over het juiste medicijn dat hun dorpsplein kan transformeren in een groene en gezonde plaats. Zo ervaren ze hoe een duurzame invulling van het plein er zou kunnen uitzien. De Bouwdoos geeft kansen om te experimenteren en uiteindelijk te kiezen voor de beste oplossing. SOLVA, een samenwerkingsverband op het vlak van o.a. ruimtelijke ordening, was een van de initiatiefnemers van dit bovenlokale project. De jury beoordeelde deze interactieve aanpak als heel inspirerend!

Publieksprijs – Meest verbindende buurtinitiatief: Buurtmoestuintjes | Mechelen

Hoeveel senioren in een woonzorgcentrum missen hun groentetuin? Terwijl ze beseffen dat al dat tuinierwerk moeilijk vol te houden is. Het Zorgbedrijf Rivierenland vond een oplossing: waarom geen beroep doen op buren met groene vingers van het woonzorgcentrum? In de tuin van het woonzorgcentrum werden 20 perceeltjes ingericht. Elke tuinierende buur engageerde zich om minstens één bewoner van het woonzorgcentrum te betrekken. Een schot in de roos! De buren, vaak zonder veel open ruimte, vinden onverwachts een tuintje. De bewoners van het woonzorgcentrum herontdekken hun oude hobby. Er ontstaan nieuwe connecties over generaties heen, de tuintjes leveren een lekkere oogst die jong en minder jong delen. De jury vond dit een voorbeeld van eenvoudige maar doeltreffende creativiteit, waar inclusiviteit en duurzaamheid elkaar tuinierend ontmoeten.

Ontdek alle projecten op deze website