MARKANTE TUINEN IN HET BRUGSE OMMELAND

Op zondag 22 mei organiseert BLIKVELD een rondleiding langs een aantal markante tuinen in het Brugse Ommeland: twee heel bijzondere kasteelhoeves en een ecologische tuin waarin varens een prominente rol spelen.

Bonemhoeve


Deze historische hoeve uit de 13de eeuw wordt omringd door uitgestrekte waterpartijen, restanten van een oud krekengebied. Marc Ooms – de huidige eigenaar – sprak in 2005 tuinarchitect Erik Dhont aan om de tuin en het omliggende landschap meer structuur en vorm te geven. Samen met hem implementeerde hij een vernieuwende hedendaagse visie met respect voor de intimiteit van de hoeve en het omliggende polderlandschap. Er werden extra poelen, een natuurlijke zwemvijver en een boomgaard aangelegd, een groententuin met sierlijke serre, hooiweides met graspaden, struwelen met oude rozen… We worden rondgeleid door tuinman Gijsbert Smid die sinds 2012 de tuin volledig ecologisch beheert.  Her en der verstrooid in het landschap ontdekken we hedendaagse kunst van bekende namen als Gormley, Houseago, Wurm en Richard Long. Een landschapstuin om volop van te genieten !



Kasteelhoeve in Oostkerke (Damme)
Daarna zijn we te gast in de kasteelhoeve in Oostkerke, die dateert uit de 14de eeuw en in 1937 eigendom werd van baron Jo van der Elst. De eerste ontwerptekeningen van de tuin – die naar verluidt toegeschreven zouden worden aan Mien Ruys – zouden dateren van 1939, maar wegens een overstroming tijdens de 2de Wereldoorlog kon de tuin pas gerealiseerd worden in 1950. Dit verhaal moet blijkbaar licht genuanceerd worden want de tuin blijkt vooral ook het levenswerk te zijn van de Amerikaanse grootmoeder, Allison C. Roebling, die zich – net als Mien Ruys – liet inspireren door Gertrude Jekyll. De kracht van deze unieke tuin bestaat uit de perfecte harmonie en de overgang naar het omliggende polderlandschap met zijn typische elementen zoals rijen knotwilgen, grachten en moerbeihagen, het zicht op de kerktoren en op de oude molenromp. De plantenborders zijn later vernieuwd en heraangelegd door de Brugse tuinarchitect André Van Wassenhove, in samenwerking met Maurice Vergote (plantenkweker en Tuinpersoonlijkheid 2021 in Beervelde). Je krijgt alvast een pittig en begeesterend verhaal te horen door onze gids, baron Robert Van der Elst.

Tuin Wim Van Wassenhove, Zedelgem
Tot slot brengen we een bezoek aan de ecologische tuin van Wim Van Wassenhove (zoon van André). Het is een architecturale tuin die door perfect geschoren hagen in verschillende delen is opgedeeld: een meer formeel gedeelte rond het huis, achter het huis een lager gelegen terras met vijver en tenslotte de uitgebreide plantenborders in het achterliggende landschap. Achter de oude serre is een grote collectie fruitbomen als haag aangeplant. In de schaduwtuin kunnen we niet-alledaagse schaduwplanten en struiken ontdekken. Het is een ecologische tuin waarin het kringloop-tuinieren consequent wordt toegepast, samen met geïntegreerde plaagbestrijding. Biodiversiteit staat hier hoog in het vaandel. Heel interessant is ook dat Wim een verwoed verzamelaar én kweker is van varens : hij bezit maar liefst 200 verschillende soorten.

U kunt hier inschrijven