Mario Schjetnan wint IFLA Geoffrey Jellicoe Award

De International Federation of Landscape Architects (IFLA) heeft op haar wereldcongres in Sint-Petersburg de Geoffrey Jellicoe Award 2015 voor landschapsarchitectuur toegekend aan de Mexicaanse landschapsarchitect en urbanist Mario Schjetnan.

De IFLA Sir Geoffrey Jellicoe Award is de hoogste onderscheiding voor een landschapsarchitect van de IFLA.


Mario Schjetnan (°1945) studeerde architectuur aan de National University of Mexico en landschapsarchitectuur aan de University of California, Berkeley. Daar kreeg hij onder andere les van de bekende Amerikaanse landschapsarchitect Garret Eckbo. In 1984 kreeg hij een Loeb Fellowship in Advanced Environmental Studies aan de Graduate School of Design, Harvard University. Hij is naar eigen zeggen sterk beïnvloed door de Zuid-Amerikaanse landschapsarchitecten Luis Barragán en Roberto Burle Marx, maar ook door hedendaagse architecten als Norman Foster, Renzo Piano en Tadao Ando.

In 1977 stichtte hij zijn eigen bureau Grupo de Diseño Urbano (GDU), dat in Mexico en Zuid-Amerika, maar ook in de Verenigde Staten, Europa en Azië actief is. Bekende projecten zijn Bicentinario Parque in Medellin, Parque Tezozomoc, Parque El Cedazo, en Xochimilco Ecological Park in Mexico City, het Casa Malinalco, Parque Historico Culhuacan in Iztapalapa, de Cornerstone Garden in Sanoma (USA).

bicentennial Park Mecico Cityal parc kopie

Bicentinario Parque

cornerstone_garden_2

Cornerstone Garden

ParqueHistoricoIztapalapa1 kopie

Parque Historico Culhuacan

schjetnan1 kopie

Casa Malinalco

Tezozomoc

Parque Tezozomoc

Xochimilco Park Mexico city

Xochimilco Ecological Park

Schjetnan was een ecologisch ontwerper avant la lettre die al bezig was met ‘groene en blauwe infrastructuur’ toen dat woord nog moest uitgevonden worden. Publieke parken zijn in zijn visie een vorm van ‘ecologische rechtvaardigheid’, een noodzakelijke aanvulling bij de bebouwde omgeving. Hij besteedt ook zeer veel aandacht aan de lokale Mexicaanse flora en wat hij noemt ‘kritisch regionalisme’ waarbij hij modernistische en traditionele architectuur probeert te verzoenen. Het resultaat is een ‘metropolitane ecologie’ waarbij architectuur, urbanisme en natuur samengaan in een dynamisch mozaïek.

Hier kunt u een uitgebreid interview met Schjetnan lezen.

Hier kunt u een lezing beluisteren die Schjetnan op 19 februari 2015 hield aan Harvard University over recente projecten in Mexico.