‘Marilandica’ brengt ode aan populier

‘Marilandica’ is de titel van een tijdelijke kunstwerk dat de hele zomer te zien zal zijn op een landtong van de IJssel in Deventer in het kader van de IJsselbiënnale.

De IJsselbiënnale is een kunstroute met maar liefst 26 kunstwerken van internationale kunstenaars. De route meandert langs de rivier de IJssel. De kunstwerken vind je op bijzondere locaties in het landschap en in de historische Hanzesteden. In uiterwaarden en bij sluizen, steenfabrieken en landgoederen; daar waar je de IJssel kunt zien, ruiken en proeven.


In deze eerste editie van de IJsselbiënnale tonen kunstenaars hun visie van de invloed van de klimaatverandering op ons rivierenlandschap: van poëtische droombeelden en utopische toekomstvisies tot nietsontziende doemscenario’s.

Marilandica

Met het werk ‘Marilandica’ brengt Atelier Veldwerk de populier centraal die op oever bij de Worp aan de rivier staat. Deze Populus x Canadensis ‘Marilandica’ is bijna tweehonderd jaar, en daarmee de oudste in zijn soort in Nederland.

Het kunstwerk markeert de kroonprojectie van de boom, en levert een beeld van de ruimte waarin de tot vallen voorbestemde boom zal terechtkomen, door aanplanting van een jonge populier op gepaste  afstand.  Op deze wijze staat Atelier Veldwerk stil bij de groei, bloei, verval en een nieuw begin van de peppel ; als enige overblijvende kruin uit het tijdperk direct na Napeolon’s aftocht uit Nederland, kan deze eerbiedwaardgie oude dame (want het gaat om een vrouwelijk exemplaar) nu bijdragen aan een gedeeld bewustzijn dat het dynamische, ingenieus gemaakte, maar ook kwetsbare Nederlandse landschap, in stand kan houden.

‘Marilandica’ in deze vorm is een tijdelijke ruimtelijke schets als opmaat voor een permanent werk. Gedurende de periode van de IJsselbiënnnale onderzoekt Atelier Veldwerk welke landschappelijke en duurzame middelen daarvoor het best kunnen worden ingezet.