Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil

De klimaatverandering beïnvloedt ons leven en onze onmiddellijke omgeving. Denk maar aan meer intense regenbuien en langere periodes van droogte en hitte. Met het groenblauwpeil, een initiatief van de Vlaamse Confederatie Bouw, VLARIO en departement Omgeving, kan je nagaan hoe goed je woning en je perceel scoort op blauwe en groene aspecten (gelinkt aan o.a. regenwaterbeheer en biodiversiteit) en krijg je concrete tips om je score te verbeteren.

 

We ondervinden allemaal hoe de klimaatverandering ons leven en onze onmiddellijke omgeving beïnvloedt. Misschien zorgen intense regenbuien meermaals per jaar voor wateroverlast op je perceel. Misschien raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld. Of zie je dat je gras en groenten in je moestuin verdorren bij aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk. In steden is de ruimte vaak te sterk verhard en is er een tekort aan groene zones. De gevolgen zijn navenant: hogere temperaturen en minder verkoeling in de stad t.o.v. het platteland. Kortom, een verminderde levenskwaliteit. Bovendien is de groene natuur in Vlaanderen erg versnipperd, met als gevolg een verminderde biodiversiteit en een grote druk op ecosystemen.

Dankzij het groenblauwpeil kunnen we samen nagaan met welke maatregelen we de blauwe (gelinkt aan regenwaterbeheer) en groene aspecten (biodiversiteit, koolstofopslag, luchtkwaliteit, verkoeling) kunnen verbeteren. Zowel particulieren, architecten, lokale besturen als bedrijven kunnen het groenblauwpeil gebruiken.

Van 18 tot en met 20 oktober heeft het Radio 2 programma Spits, in samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw, uitgebreid aandacht besteed aan de link tussen bouw en klimaat met interviews over het groenblauwpeil en een live uitzending van op het groendak van de VUB in Brussel.

Meer info: groenblauwpeil.be