Lubbeek / Fotowedstrijd Flits de boom

Door de inplanting van het nieuwe politiegebouw langs de Gellenberg in Lubbeek moeten twee bomen, een hangende zilverlinde en een treurbeuk verdwijnen. Als blijvend aandenken aan beide bomen organiseert het gemeentebestuur nu een fotowedstrijd.

Beide bomen zijn de restanten van de tuin van het kasteel Heps. Dat kasteeltje werd gebouwd in 1905 en diende van 1951 tot 1969 als gemeentehuis. Vele Lubbekenaren hebben er nog herinneringen aan.

Het gemeentebestuur van Lubbeek wil de herinnering aan deze ‘wonderen der natuur’ voor altijd op beeld bewaren. Met een fotowedstrijd doet het gemeentebestuur een oproep aan de Lubbeekse bevolking om de bomen op foto te vereeuwigen. De bomen situeren zich aan het huidige politiekantoor langs de Gellenberg 18 in Lubbeek.

‘Laatste eerbetoon’

In een bericht op Facebook zegt oppositiepartij Groen dat “ze liever hadden gezien dat de bomen geïntegreerd zouden worden in het concept van het nieuwe politiekantoor. Gezien dit niet kan, leek het ons een mooi laatste eerbetoon aan deze waardevolle bomen om er knappe foto’s van te laten maken door ieder die wil en de mooiste foto’s op te hangen in een publieke ruimte.”

Een ‘laatste mooi eerbetoon’: is dit om te lachen of om te huilen?

“’t Zijn weiden als wiegende zeeën, die groenen langs stroom en rivier – hier vredige dorpjes, daar steden,” zo luidt het in de NVA-nota voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen, waarin aangekondigd wordt dat ‘de Vlaamse Regering werk zal maken van een ruimtelijke omslag’ en ‘de open ruimte maximaal zal vrijwaren’. Ook wordt daarin voor 10.000 hectare bijkomend bos gepleit. In Lubbeek, de gemeente van NVA-boegbeeld Francken, geeft men alvast het goede voorbeeld: echte bomen worden gekapt en vervangen door virtuele bomen, omdat deze ‘wonderen der natuur’ niet passen in het ‘concept’ van het nieuwe politiekantoor…