Louvre Lens krijgt landschappelijk opslaggebouw [VIDEO]

Eind december 2017 is de eerste steen gelegd voor een nieuw depotgebouw van het Musée du Louvre voor de opslag en conservering van kunstwerken in Liévin in Nord-Pas-de-Calais. Het gebouw krijgt een licht hellend dak, dat volledig bedekt wordt door vegetatie en als het ware oprijst uit het landschap.
Het 20.000 vierkante meter grote gebouw moet op termijn 250.000 kunstwerken herbergen, plus ruimte bieden aan onderzoekers en restaurateurs. Het ligt in de nabijheid van het museum Louvre-Lens. Het werd ontworpen door een internationaal consortium van het Britse architectenbureau Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP), het Franse Mutabilis Paysage & Urbanisme, Egis Batiment Nord, Inddigo SAS, en VPEAS SAS.

Natuurlijke omgeving

Gezien het grote oppervlak dat de opslag- en conserveringsfaciliteit gaat innemen, stellen de architecten voor het gebouw als het ware een voortzetting van de natuurlijke omgeving te maken. De structuur van het gebouw verwijst naar de militaire architectuur van Vauban uit de achttiende eeuw. Het grootste en gedeeltelijk ondergrondse deel van het gebouw herbergt de depots voor de collecties. Deze bestaan uit langwerpige, gewelfde ruimtes in afnemende hoogte. Het dak fungeert als een gigantisch landschapspark.

 

De grote thermische massa van het gebouw biedt zeer goede en stabiele omstandigheden voor de opslag van de kunstwerken, in het hart van het gebouw. Aan de westzijde wordt het gebouw voorzien van een grote glazen façade, zodat de werknemers ruim daglicht en een aangenaam zicht op de groene omgeving hebben.