Het nieuwe depot van het Musée du Louvre in het Noord-Franse Liévin krijgt een gigantisch groendak.

Een consortium bestaande uit het Britse architectenbureau Rogers Stirk Harbour + Partners (RHSP), het Franse bureau voor landschapsarchitectuur Mutabilis Paysages en de adviesbureaus Egis Bâtiments Nord, Inddigo SAS en VPEAS SAS, heeft de internationale ontwerpwedstrijd gewonnen.



Oprijzend uit het landschap
Het consortium heeft een 20.000 vierkante meter groot landschappelijk gebouw ontworpen. Gezien het grote oppervlak dat de opslag- en conserveringsfaciliteit gaat innemen, stellen de architecten voor het gebouw als het ware een voortzetting van de natuurlijke omgeving te maken. In het ontwerp heeft het depot een licht hellend dak, dat volledig bedekt wordt door vegetatie en als het ware oprijst uit het landschap.
Het grootste en min of meer ondergrondse deel van het gebouw herbergt de depots voor de collecties. Het dak fungeert als een landschapspark.
Wanneer het gebouw is voltooid, moeten circa 250.000 kunstwerken, die nu op zestig verschillende locaties zijn opgeslagen, worden overgebracht naar de nieuwbouw in Liévin, in het noorden van Frankrijk. Het depot ligt in de directe nabijheid van het Louvre-Lens.

Louvre_plan

louvre_lievin2

louvre2