LIFE65@SUKHUMVIT – Condominium

Over naar Life65@Sukhumvit. In Bangkok wordt de voorbije jaren het ene na het andere zogenaamde ‘condominium’ gebouwd. De potentiële bewoners daarvan zijn vooral mensen die in de stad zelf werken en die te midden van de drukte tot rust willen komen. Dergelijke ‘condo’s’ worden vooral opgetrokken langs invalswegen waar het openbaar vervoer passagiers snel naar het centrum voert. Vooral plaatsen langs de BTS (Bangkok Transportation System, een soort bovengrondse metro) zijn zeer gegeerd. Life65@Sukhumvit is zo’n ‘condo’, vlakbij de stations Phra Khanong en Ekamai.

Hét grote probleem van deze condo’s: er is meestal maar weinig groen in de omgeving omdat ‘elke meter telt’. Om te verhelpen aan dat probleem hebben de architecten er in Bangkok en omgeving een simpele oplossing gevonden. Geen natuurlijk groen? Dan haal je het groen naar je gebouw en neem je dat heel letterlijk. Zo komt het dat je soms tientallen meters boven de begane grond al eens wuivende palmbomen ziet…


In Life65@Sukhumvit, 26 verdiepingen hoog, werden zowel op de zesde als de bovenste etage complete daktuinen aangelegd. Op de bovenverdieping werd verder centraal een state-of-the-art gymzaal ingericht, compleet met sauna, terwijl het geheel afgerond wordt door een infinity-pool, waar op zijn beurt ook het nodige buitenmeubilair met groene afboording is geplaatst. De reden daarvan is duidelijk: de bewoners oases van rust bezorgen in een drukke omgeving, zodat een optimaal wellness-gevoel ontstaat.

Kijken we naar het soort vegetatie, dan merken we dat er nauwkeurig is nagedacht over wat er waar geplant werd. Voor meer informatie over het gebruikte groen gingen we te rade bij tuinarchitect Matthias Mol van BURO 360: “Algemeen is er gekozen voor een kustvegetatie, niet verwonderlijk voor een stad vlakbij de zee. De bladeren zijn meestal leerachtig, wat betekent dat het gaat om planten die zeer weinig verdampen en veel water kunnen opslaan. Bijgevolg zijn die ideaal voor een daktuin. Op grote hoogte staat er bovendien ook meestal iets meer wind en omdat de keuze is gemaakt voor kustvegetatie kunnen deze planten daar ook veel beter tegen. De grasachtigen zijn eveneens een logische keuze. Door het geringe bladoppervlak verdampen deze zeer weinig water, waardoor ze beter tegen droogte kunnen.”