Lezingenreeks KASK / Jong Creatief Geweld

De  SCHOOL OF ARTS – KASK – Hogeschool Gent, organiseert komend voorjaar een lezingenreeks: “KEYNOTES van JONG CREATIEF GEWELD”. De voordrachten handelen over wat in Vlaanderen (en daarbuiten) beweegt op het vlak van architectuur, interieur, landschap en fotografie.

13 maart / Fotografe Bieke Depoorter


Afgestudeerd aan het KASK in Gent in 2009 legde Depoorter een indrukwekkend parcours af. Sinds 2012 is ze verbonden aan het gerenommeerde fotoagentschap Magnum, naast haar Belgische mannelijke collega’s Carl De Keyzer en Harry Gruyaert. Bij het grote publiek werkte ze zich in de kijker door de wereld rond te trekken, van de Trans-Siberische spoorlijn via de Big Apple tot aan de Egyptische revolutie.
Het concept was simpel: Depoorter trok de straat op en sloeg mensen een tijdje gade. Wie haar wist te fascineren -en wie ze uiteindelijk ook vertrouwde- kreeg de vraag of ze mocht overnachten. Ze fotografeerde de huiselijke taferelen, mensen in pakweg hun living, badkamer of slaapkamer. “Door die overnachtingen bij mensen thuis werd mijn werk intiemer. Veel mensen die me binnenlieten, zijn eenzaam en vertelden heel veel over hun leven. Ik deelde ook veel met hen. Het was een wisselwerking, dat is belangrijk voor mij”, legt ze uit.
Het waren steevast kortstondige ontmoetingen: een nacht en een ochtend, en Depoorter was weg. Maar er een ontstond een band. Ze had niet langer het gevoel dat ze zomaar foto’s van iemand “stal”.

Depoorter gaat ook langere contacten aan, langer dan één overnachting. Met bijvoorbeeld Agata die ze op een avond ontmoette in een stripteasebar in Parijs. Het is een echte wisselwerking of samenwerking geworden. “Agata krijgt steeds meer invloed op mijn werk. De foto’s zijn letterlijk van mijn hand en Agata schrijft nu ook bij de foto’s over haar ervaringen: hoe ze veranderd is sinds ze mij kent. Maar ook over hoe ze zichzelf en haar verschillende identiteiten ziet, en over onze relatie.”

 

27 maart / RAAMWERK, collectief voor architectuur stedenbouw en scenografie

Raamwerk is een ontwerpcollectief opgericht door Gijs De Cock en Freek Dendooven. Raamwerk staat voor een logische en bouwbare architectuur. Architectuur als kader waar binnen en waar rond het leven zich kan afspelen. De onbebouwde ruimte als kwaliteit. Raamwerk maakt ruimtes met een specifiek karakter, maar vaak zonder specifieke invulling. Weerbarstige ruimtes die de gebruikers uitdagen om deze te ontdekken en eigen te maken.

 

4 april / Marge – Thomas Roelandts & Steven Schreurs

Marge is actief in het veld van het ontwerp, van designobject tot masterplan, van klein tot heel groot. Meer dan een architectuuratelier is Marge een ontwerpatelier. Hun activiteiten reiken dan ook over alle schalen heen, zij het wel met steeds dezelfde voorliefde voor het detail, de betekenis en het bijzondere. De weg van de minste weerstand is lang niet de interessantste als het op kwaliteit aankomt. Marge staat voor een doorgedreven en kwalitatieve dienstverlening die een haarscherp antwoord biedt op de vragen van de opdrachtgever. Ze hebben een passie voor het grensverleggende en het relevante. De kwaliteit en diepgang van het ontwerpproces zijn de werktuigen om het unieke te bereiken.

Thomas Roelandts en Steven Schreurs richten in 2016 samen MARGE op. Sindsdien zijn ze werkzaam op verschillende schalen en hebben ze oog voor zowel het interieur en exterieur van hun architectuur. Ondertussen werken ze met 5 mensen aan de verdere uitbouw van hun ontwerpbureau. Samen met verschillende partners en disciplines gaan ze op zoek naar het juiste antwoord op de juiste vraag. In deze keynote nemen Thomas en Steven ons mee in de uitdagingen waarmee ze als jonge ontwerpers in aanraking kwamen en komen. Ze lichten hun visie en aanpak als jonge creatievelingen toe aan de hand van hun ervaringen en realisaties (in wording).

 

25 april / Felixx Landscape Architects and Planners – Michiel Van Driessche

Felixx Landscape Architects & Planners werd opgericht in 2014 door Michiel Van Driessche, Marnix Vink en Deborah Lambert. De laatste jaren evolueerde Felixx naar een bureau met een internationaal portfolio, en lopende projecten in Europa, Azië en Afrika. Het bureau werkt vanuit Rotterdam, met een internationale groep van 25 enthousiaste medewerkers. Hun team bevat verschillende expertises en achtergronden binnen landschapsarchitectuur, architectuur, urbanisme, planning, wetenschap en industrieel ontwerp. Er wordt gewerkt aan een brede variatie aan projecten, van openbare ruimte tot masterplanning en strategisch ruimtelijk onderzoek.

Michiel deed zijn eerste ervaring in het werkveld op in Melle in de opleiding landschaps- en tuinarchitectuur aan de HoGent. Daarna trok hij richting Amsterdam om zijn Masterdiploma in de landschapsarchitectuur te halen. In deze keynote neem Michiel ons mee in de uitdagingen waarmee hij als jonge ontwerper in aanraking kwam en komt. Hij licht zijn visie en aanpak als jonge creatieveling toe aan de hand van zijn ervaringen en realisaties (in wording).

 

De lezingen vinden telkens plaats op een woensdag of donderdag van 20.00 tot ongeveer 21.00 uur). Ze gaan door in het auditorium “de Cirque” of “auditorium Horta”, Louis Pasteurlaan 2 (ingang tegenover het Bijlokepark) of de Jozef Kluyskensstraat 2 (kant Coupure), 9000 Gent.

 

Meer info: KASK