Lezing | Stiemervallei hertekend

Genk wil de Stiemervallei herwaarderen tot een blauwgroene ader door de stad en sprak hiervoor de Zwitserse landschapsarchitect Georges Descombes aan. Op 26 november komt Descombes zijn visie op landschapsarchitectuur toelichten. Hij toont hoe de opwaardering van een beeksysteem ecologische én culturele meerwaarde kan bieden. Naast Descombes neemt ook Bart Van Gassen van Tractebel het woord, om het masterplan van de Stiemervallei te duiden. 

Descombes omschrijft zijn ontwerpattitude als deze van ‘een architect in het landschap’. Hij gelooft sterk in het scheppende vermogen van een bestaande site. Een project gaat voor hem over het herontdekken en heruitvinden van het gevoel van een plek, het intensifiëren van ‘ce qui est déjà là’.


Descombes geeft les aan de universiteit van Genève en was gastprofessor aan het Berlage Instituut, de Universiteit Delft, Harvard University Graduate School of Design en de KULeuven. Gekende projecten van hem zijn Parc Lancy en Parc de la Cour du Maroc in Parijs en de hernaturalisatie van de rivier l’Aire in Genève. Het Aire-project vertoont veel gelijkenis met het masterplan voor de herontwikkeling van de Stiemervallei, dat Descombes heeft opgemaakt samen met studiebureau Tractebel.

De Stiemerbeek ontspringt in het noordoosten van Genk nabij Waterschei, loopt van daaruit in zuidwestelijke richting door het centrum van Genk en passeert langs belangrijke sites zoals het Thorpark, C-mine en SportinGenk. Het stadsbestuur wil de vallei sterker verweven met de stad en beter toegankelijk maken voor fietsers en voetgangers.

Architectuurwijzer.be