Leuven / Hogeschoolplein wordt tijdelijk speeltuin

Het Hogeschoolplein is een prachtig plein met authentieke gevels omzoomd door paardenkastanjes. Het plein had de laatste jaren een beetje van zijn glans verloren. Het kreeg daarom een nieuwe look, die een jaar of vijf moet meegaan.

Historisch karakter

Bij de heraanleg werd uitgegaan van het belangrijke historische karakter. Het tijdelijke ontwerp wil de pleinfunctie accentueren en de rijke geschiedenis van het plein doen herleven. Wat meteen opvalt, zijn de houten zitmuurtjes en de markeringen op het asfalt die tonen waar vroeger de collegemuren stonden. Een mooie verwijzing naar deze colleges zijn lasergravures van de zogeheten zeven vrije kunsten (zoals grammatica, geometrie, astronomie) op de zitmuurtjes. Twee infopanelen vertellen meer over de geschiedenis van de colleges en het Hogeschoolplein.

Het plein werd ontworpen door het Leuvens Ontwerpbureau Pauwels. Zij werkten hiervoor samen met Tripleclick Design uit Wijgmaal.  “Wat ons triggerde in dit project was de geschiedenis: het fijnmazige middeleeuwse weefsel maakte in de tijdsgeest van de 19e eeuw plaats voor een gedurfde ingreep. Men creëerde een plein volgens het principe en de verhoudingen van de gulden snede, met slechts één doel: de grandeur van het belangrijke Pauscollege etaleren. Die onzichtbare tijdlaag op een creatieve, speelse manier terug zichtbaar maken: een boeiende opdracht als ontwerper!”, vervolgt Ward Pauwels.

Toegankelijk en groen

‘Het plein is een stuk groener nu het grasveld is uitgebreid tot aan de straat en er geen verharding meer is rond de bomen. Dit maakt het binnenplein ook een heel stuk groter. Je fiets netjes stallen kan in één van de 32 fietsenstallingen. Dat zijn er heel wat meer en na de restauratie van het Pauscollege plaatsen we er nog een vijftigtal bij’, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. Bovendien werd er rekening gehouden met de adviezen van de toegankelijkheidsraad. ‘Zo zijn er verlaagde boordstenen geplaatst en hebben enkele banken een leuning en armsteunen. Ook de infoborden zijn voorzien van een code voor slechtzienden en blinden.’ Omdat het wegdek in slechte staat was, kreeg het plein ook een nieuwe laag asfalt. Later, bij de definitieve heraanleg krijgt het plein zijn originele kasseibestrating weer.

Een plek in de stad om te spelen

Het centrale plein in Leuven moet vooral een ruimte worden voor ontspanning en spel. Op de zitbanken vinden jonge kinderen educatieve spelletjes of uitdagingen terug. Aan elke vrije kunst is een spel gekoppeld. Zo is er een woordpuzzel (grammatica), een hinkelparcours (aritmetica), een poppenkast (retorica), een zonnewijzer (astronomia), een reuzenmeetlat met oude maateenheden (geometria), orgelpijpen met drumstokken (musica) en tot slot nog een reeks waar/niet waar-uitspraken (logica). ‘Op die manier is het vernieuwde Hogeschoolplein ook een plek waar kinderen kunnen spelen. Het is niet eenvoudig om spelgelegenheid te creëren in het stadscentrum. Maar hier zijn we er in geslaagd spelaanleiding en stedelijkheid mooi te combineren’.

Bron: Stad Leuven

%d bloggers liken dit: