Landschapspark Werchter wint de FEBE Precast in Landscape Award 2018 [VIDEO]

Werchter is bekend tot ver buiten de landsgrenzen vanwege het pop- en rockfestival Rock Werchter dat jaarlijkse honderdduizenden festivalgangers aantrekt. Het terrein waar ieder jaar Rock Werchter plaatsvindt, is de voorbije jaren omgevormd tot een aantrekkelijk landschapspark, dat buiten de festivalperiode het hele jaar gratis toegankelijk is voor het publiek.

Via een wedstrijdprocedure werden verschillende ontwerpteams geselecteerd om een visie te ontwikkelen voor de toekomst van het landschapspark Rock Werchter. Het ontwerpbureau CLUSTER landschap en stedenbouw won de eerste prijs.

“Het ontwerpvraagstuk bestond erin om twee totaal tegenstrijdige programma’s – een landschapspark en een festivalweide – ruimtelijk te combineren en op elkaar af te stemmen”, vertelt David Verhoestraete van Cluster. “Een landschapspark heeft een laagdynamisch karakter en is gericht op lokaal recreatief gebruik. Een festivalweide daarentegen heeft een hoogdynamisch karakter met tijdelijke nutsinfrastructuren, veiligheidsvoorzieningen, dienstwegen, sanitaire voorzieningen en commerciële activiteiten en is bovendien gericht op bovenlokaal gebruik. In het landschapsontwerp wordt de dualiteit tussen het landschapspark en de festivalweide opgelost door middel van een eenvoudig en leesbaar landschappelijk raamwerk dat moeiteloos de gevraagde programma’s kan opnemen.”

Het ontwerp bestaat uit drie- en vierdubbele dreven die verschillende vormen van park- en festivalinfrastructuur kunnen huisvesten. Ze vormen tijdens het jaar de landschappelijke drager voor een netwerk van wandel- en fietspaden en bakenen verschillende landschapskamers af. Zo ontstaat een formeel landschapspark met rechte dreven en open weilanden. Tijdens het festival vormen die dreven het landschappelijke raamwerk voor de inplanting van kraampjes en functioneren ze als dienstweg. Ze markeren de grens tussen de festivalweide en de rondgangzone en bieden tegelijkertijd schaduw aan de kraampjes.

De wegen in het landschapspark werden aangelegd met unieke betondallen van Eurodal, naar een ontwerp van David Verhoestraete van CLUSTER. De oppervlakteafwerking van de betontegel heeft een specifieke textuur zodat verschillende lichtbrekingen ontstaan in functie van de stand van de zon. De rechte voegen tussen de betontegels worden hierdoor visueel gebroken. Hiervoor werd een 3D-tekening, op maat van het landschapspark, ontworpen. De aaneenschakeling van verschillende symbooldallen zorgt voor een ruit- en kubusvormige visualisatie. Het geheel toont een optische illusie die een grote meerwaarde biedt.

Lees een uitgebreide reportage in CGConcept 2018/4

Mening van de jury

Het landschapspark Rock Werchter is voor de jury van de FEBE Awards een voorbeeld van hoe de toepassing van prefab beton een meerwaarde geeft aan het landschap. Het geeft weer hoe er op een esthetische manier kan worden omgegaan met beton. Het ontwerp krijgt een speels karakter door de variatie in textuur en vorm. Het wandelpad van het landschapspark is erg functioneel: buiten de festivalperiode wordt het  gebruikt als wandelweg en tijdens de festivalperiode als dienstweg, wat wil zeggen dat de weg ook perfect berijdbaar is.

De jury apprecieert dat er tijdens het ontwerpen van dit project ook voldoende aandacht geschonken werd aan duurzaamheid. De weg is zeer makkelijk opbreekbaar en de beschikbare ruimte werd goed benut. Het ontwerp tilt het geheel naar een hoger niveau waardoor we kunnen spreken van een opgewaardeerd wandelpark. De putdeksels zijn mooi ingewerkt en toch makkelijk te openen.

 

Architect: Cluster Landschap en Stedenbouw
Prefabrikant: Eurodal nv
Aannemer: Michiels H. Aannemingsbedrijf nv
Studiebureau: Architeam bvba

FEBE Awards