Landezine selecteert Belgisch Ontwerpbureau Pauwels

Het internationale internetmagazine voor tuin- en landschapsarchitectuur Landezine selecteerde het Belgische Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven als ‘Bureau van de week’.

 


Ontwerpbureau Pauwels BVBA werd opgericht door landschapsarchitect Michel Pauwels en bestaat uit 10 landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen. Onze ontwerpen vinden het subtiele evenwicht tussen verfrissende originaliteit en essentiële functionaliteit. Het basisprincipe van elk ontwerp heet integratie. Het groen speelt een spel van lijnen en vormen met de omgeving en de gebouwen, maar respecteert altijd de harmonie tussen beeld, betekenis en gebruik. Toch geven wij in de eerste plaats vorm aan úw groene droom, daarom blijft overleg met de opdrachtgever essentieel. Nieuwe ideeën, lijnen en vormen halen we letterlijk uit de vier windstreken. Een fascinerend landschap of een prikkelend kunstwerk houden onze blik fris en open. Binnen- en buitenlandse ervaring en interdisciplinaire samenwerking met andere bureaus wapenen ons tegen elke vorm van narcisme.

Een ongewone of ingewikkelde opdracht is voor ons een boeiende uitdaging, waarin we onze vaardigheden verder aanscherpen. Onze projecten bieden een brede waaier van onderwerpen die onderling erg verschillen van omvang, karakter of bestemming. Toch delen zij steeds twee belangrijke aspecten: de hoogstaande kwaliteit en de originaliteit van elk ontwerp.

Ontwerpbureau Pauwels heeft de voorbije jaren een aantal spraakmakende en vaak bekroonde projecten gerealiseerd, zoals de Rega studentencampus in Leuven en de vertikale tuin van de Nike campus in Laakdal.. Recent werd het bureau nog geselecteerd voor de nieuwe Solvay Campus in Neder-over-Heembeek.

Landezine besteedt uitgebreid aandacht aan vijf (semi-)publieke projecten van Ontwerpbureau Pauwels.

 

1. Dijledelta in Leuven

Op de voormalige terreinen van Stella Artois tussen Vaartstraat en Sluisstraat te Leuven maakten bestaande gebouwen en betonplaat (met o.a. de overwelving van de Dijle) plaats voor nieuwe gebouwen met een groene omgeving. De bestaande kaaimuren zijn hersteld en gerenoveerd. Ter hoogte van het Sluispark fungeert een ecologisch grastalud als groene oever en overstromingsgebied bij hoogwaterstanden van de Dijle.
Twee bruggen verbinden de rivieroevers: een spievormige brug, gebouwd rondom de bovenbouw van de gerenoveerde sluisconstructie en een hergebruik metalen “geklonken” brug, bij de opbraakwerken omzichtig ontmanteld, gerestaureerd en opnieuw ingepast.
Het ontwerp van de omgevingsaanleg omvat verschillende deelgebieden:
– Feestzaalplein: Het betreft hier een open, verhard plein dat verschillende functies in zich draagt: verpozingsplaats, voetgangers-/fietsersdoorsteek tussen de Vaartstraat en het Sluispark en opstelplaats voor de brandweer. Buiten de opstelzone zijn twee houten zitbanken en een moeraseik ingeplant.
– Verdiept Dijletheater: De open pleinruimte gaat hier over in een overstekend terras aan de Dijlekant. Op dit “Dijletheater” is het heerlijk vertoeven dichtbij het water. Het terras bestaat uit natuurstenen zittredes met een tussenopvulling in platinekasseien en met 7 ingebouwde, houten zitbanken. Drie Magnolia grandiflora, ingeplant tussen de treden op verschillende niveaus, fleuren de terrasruimte op. Zij verwijzen naar de tegenoverliggende studentenresidentie Vaartkom 94. Onder grote publieke belangstelling werd de bestaande, volwassen linde verplant naar het midden van het hellingspad naar de sluisbrug.
– Pleinruimte eiland: Deze ruimte is vormgegeven als een verkeersarm, open plein boven op de ondergrondse parking. Verhoogde plantbakken, beplant met meerstammige Nothofagus en een tapijt van siergrassen, vormen de scheiding tussen de privé- terrassen en de semipublieke pleinruimte. Aan de zijde van de Dijle zijn in de kaaimuur nog twee zittreden ingewerkt om het contact met het water te versterken.

Over het nieuwe Sluispark verscheen een uitgebreide reportage in CG.Concept 17/2

2. De Dijleterrassen in Leuven

Transformatie van een nietszeggende, stedelijke groenzone in de binnenbocht van de Dijle naar een aangename, aantrekkelijke en eigentijdse verblijfplek. Het nieuwe ontwerp betreft een park op twee niveaus, enerzijds aansluitend op het straatniveau en anderzijds op het waterniveau.  Het niveauverschil van ca. 2 m wordt opgevangen met terrasplateaus. Rekening houdend met de inplanting van de bestaande bomen is de kaaimuur op drie plaatsen als het ware “ingesneden” en “open geplooid” naar zongeoriënteerde, houten terrassen die trapsgewijs afdalen naar het water.
Het niveau van het onderste terrasplateau is zo berekend dat het enkele keren per jaar tijdelijk kan overstromen. Het spanningsveld tussen het komen en gaan van de Dijle verleent deze plek een extra dynamiek.
De terrasplateaus vormen comfortabele zittreden, her en der verspreid staan een aantal houten zitbanken. De terrassen zijn onderling verbonden met wandelpaden.
Aan de overzijde (buitenbocht) van de Dijle, is een overstekend terras ontworpen. Het hangt 5 m boven het water en geeft een apart uitzicht en perspectief over de Dijleloop. De synergie tussen de verdiepte terrassen op waterniveau en het tegenoverliggend overstekend terras, zwevend over het water, levert twee verschillende “waterbelevingen” in één park op.

 

3. Het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen

 

4. PIVO Asse

Groenomgeving en parkeerinfrastructuur bij het opleidingscentra Provincie Vlaams-Brabant, met thematuinen en een ecologisch landschapspark met infoborden en verhoogd uitkijkplatform.

 

5. De Leeuwenkuil en het zeehondenverblijf in ZOO Antwerpen

De renovatie van het leeuwen- en stokstaartjesverblijf en van het zeehondenverblijf met panoramaterrassen, waterpartij, cascades en kunstrotsen binnen het beschermd 19de eeuws parklandschap van de Zoo.