Landezine publiceert project van Belgische Studio Basta

De gerenommeerde internationale website voor landschapsarchitectuur Landezine publiceert een project van het jonge Belgische bureau Studio Basta: de avontuurlijke speelplaats van het Sint-Lutgardiscollege in Oudergem.

 

Wat tot voor kort een saaie, stenen speelplaats was, werd door Studio Basta en de architecten van Urban Platform omgevormd tot een aantrekkelijke groene speelomgeving. Door een intelligent ruimtegebruik zijn de ontwerpers erin geslaagd alle kinderen een plaats te geven op de speelplaats die in grootte bijna werd gehalveerd omwille van nieuwe gebouwen.

De nieuwe speelplaats bestaat uit een aantal ‘eilanden’ die elk een eigen programma kregen, van een kleine zandbak voor de allerkleinsten tot een voetbalveldje voor de grotere kinderen. Hierdoor worden de verschillende leeftijdsgroepen van elkaar gescheiden zonder dat er strenge grenzen worden getrokken. Daardoor oogt de ruimte veel groter dan ze eigenlijk is. De heuvels werden ingezaaid met een bloemenmengsel en er werden ook struiken aangeplant. Verspreid over de speelplaats werden ook 25 bomen geplant waardoor in de komende jaren schaduwrijke plekken zullen ontstaan.

De oorspronkelijke toestand

Ontwerptekening

Tijdens de werken

Het eindresultaat

Ontwerptekeningen

Beeld: Studio Basta & Michiel De Cleene

Landezine

%d bloggers liken dit: