Landelijke, strakke en onderhoudsvriendelijke buitenruimte door Gert Kwanten

Tuinaanleg Gert Kwanten houdt zich al sinds 1996 bezig met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van tuinen. Daarvoor reef het bedrijf de voorbije jaren tal van prijzen binnen, onder meer een bekroning tot Vlaams Tuinaannemer van het jaar. De onderneming is in de ruime omgeving van de vestiging in Neerpelt actief bij de aanleg, het ontwerp en het onderhoud van tuinen bij zowel particuliere als zakelijke klanten. Zoals recent in Herk-de-Stad, waar een 2.800 m² grote tuin werd aangelegd bij een apotheek, met aangrenzende private woonruimte.

Samenwerken op lange termijn

Wie bij Tuinaanleg Gert Kwanten aanklopt, weet dat men hier bij voorkeur gaat voor samenwerkingen op lange termijn. Een tuin vorm je immers niet in een handomdraai om tot een hoogstaande buitenruimte en daarom wordt gezocht met klanten naar relaties op lange termijn. Dit was dus ook het geval in Herk-de-Stad, waar men het eerste ontwerp al in 2013 opmaakte en waar pas in 2018 een afgewerkt geheel werd afgeleverd, compleet met zwembad en poolhouse.

“Een relatie moet groeien”, horen we van een van de tuinarchitecten bij Tuinaanleg Gert Kwanten. “Daarom vertrekken we altijd van een vaste manier van werken. De basis wordt gevormd door het actief betrekken van de klant bij een project en daarom begint alles met een persoonlijk gesprek, opdat we de wensen van wie bij ons aanklopt optimaal kunnen inschatten, en dit in alle eerlijkheid, transparantie en vertrouwen. Pas daarna gaan we aan de slag met een project, waarbij we onder meer een 3D-plan en een gedetailleerd uitvoeringsplan opmaken. Hierbij nemen we indien gewenst elk aspect van de tuin, van het eerste bodemonderzoek tot aan de snoeibeurten, voor onze rekening, zodat er maar één aanspreekpunt nodig is.”

Gert Kwanten tuinaanleg buitebruimte landelijk ontwerp onderhoud tuinen tuinaannemer Neerpelt gazon CG Concept Jaarboek 2020

Combinatie openbaar en privé

Bij het project in Herk-de-Stad liep het niet anders. Hier wilde de klant een tuin die zowel goed aansloot bij de apotheek als bij de private woning, en dit op een perceel dat zich bevindt op de hoek waar twee straten elkaar kruisen. De klant had van bij het begin een duidelijk beeld van het eindresultaat voor ogen: het moest vooral gaan om een onderhoudsvriendelijk geheel, dat landelijk aandeed en dat tegelijkertijd over de nodige strakheid beschikte. “Men wilde op een hoekperceel een tuin met twee ingangen, waarbij aan de voorzijde van de apotheek ook een parking werd voorzien”, leren we. “We vertaalden de wensen van de klant in een ontwerp dat we met elkaar bespraken, waarna de uitvoering van de eerste fase begon in 2014. Die eerste fase werd in 2016 gevolgd door een aanpassing van de tuin, met in 2018 de oplevering.”

“Omdat onderhoudsvriendelijkheid voor deze tuin, die moest dienstdoen als visitekaartje, zo belangrijk was, kozen we ervoor om met een beperkt aantal planten te werken. Daarenboven moest tweemaal snoeien per jaar volstaan, eenmaal in de zomer en eenmaal in het najaar.” “We combineerden verschillende groenblijvers met grassen. Zo voorzagen we rondom een fagushaag, met aan de voorkant Osmanthus, buxusmassieven en buxus; buxus die ook in grote aantallen werd aangeplant rond het terras. Op de andere plaatsen zal je vooral hortensia’s aantreffen en alweer Osmanthus.”

Goed doordachte materiaalkeuze

Niet enkel de planten moesten dienstdoen als visitekaartje, hetzelfde gold ook voor de andere gebruikte materialen. De diverse paden, parkeerplaatsen, het terras en de traptreden van het achterin liggende terras kregen elk hun eigen specifieke materiaal.

“Voor de paden rondom de voor- en de achtertuin kozen we voor gebakken klinkers van de firma Vande Moortel, in een olijfkleur. Voor de parkeerruimte viel de keuze dan weer op gekloofde arduinklinkers. Dit was tweemaal een weloverwogen keuze die gemaakt werd in samenspraak met de klant, omdat we met het eindproduct ook wilden illustreren hoe belangrijk waterdoorlaatbaarheid is”, verduidelijkt onze gesprekspartner. “Voor het terras viel de keuze vervolgens op de grootformaat tegels Kandla (60 x 60 cm). Bij de traptreden van de trap naar het terras opteerden we tot slot voor arduin.”

Gazons en sierperen

Hoger gaven we al aan dat onderhoudsvriendelijkheid bijzonder belangrijk was. Dan verbaast het ook niet dat er opvallend veel grasruimte te zien is. “Gazons verhogen inderdaad het onderhoudsgemak voor de gebruiker”, stelt de tuinarchitect. “Om het geheel bovendien tegelijkertijd een combinatie van privacy en toch de nodige inkijk te bezorgen, opteerden we voor inkijk rondom rond via een bomenrij die volledig bestaat uit sierperen.”

 

>> www.gert-kwanten.be

%d bloggers liken dit: