©Landcommanderij Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen, één van de mooiste kasteeldomeinen in Vlaanderen

In het oosten van België, tussen de driehoek Hasselt, Luik en Maastricht, bevindt zich één van de mooiste kasteeldomeinen van Vlaanderen: de Landcommanderij Alden Biesen.

Ontstaan in 1220 groeide het kasteeldomein uit tot het belangrijkste hoofdkwartier van de Ridders van de Duitse (Teutoonse) Orde in West- Europa en heerste op haar hoogtepunt over een imposant gebied dat zich uitstrekte van Bonn tot Diest, en van Gemert tot Luik.


“De Landcommanderij Alden Biesen is vandaag een toplocatie voor festivals, congressen en meer, uniek in Vlaanderen naar uitstaling toe”, vertelt algemeen directeur Patrick Cornelissen. “Te midden van deze indrukwekkende omkadering gaat het jaarlijkse Fleuramour festival door en verbindt het op een eigenzinnige wijze kunst en natuur met erfgoed, waarbij de absolute wereldtop op aanwezig is.”

Bezoekers kunnen het ganse jaar door genieten van de natuurpracht. Doorheen de eeuwen werd er immers veel tijd gestoken in het ontwerp en uitwerking van haar prachtige tuinen en parken. Zelfs de boomgaarden zijn er uniek.

Boomgaarden

Het domein telt 40ha aan hoogstamfruitboomgaarden en vormt zo de grootste aaneengesloten hoogstamfruitboomgaard van de Lage Landen. De eerste boomgaarden dateren van de 16de eeuw en maken deel uit van het historisch erfgoedpatrimonium. Meer dan 500 historische variëteiten vormen een uniek fructuarium, met vele variëteiten die enkel nog in Alden Biesen te vinden zijn. Tijdens de bloesemperiode krijgen deze historische boomgaarden extra veel aandacht, met tienduizenden bezoekers die afzakken naar de Landcommanderij.

Franse Tuinen

Aangelegd op het einde van de 17de eeuw, en omsloten door de Waterburcht en kerk vormt de oranjerietuin een van de meest pittoreske plekjes van Alden Biesen. Het centrale deel bestaat uit vier symmetrische perken omgeven door een bloemenrand met vaste planten, waaronder monnikskap, pioen en kattenkruid. In het voorjaar bloeien hier onder andere tulpen, narcissen en hyacinten. Rondom de perken staan 28 grote houten bloembakken met citroen- en mandarijnbomen, waarvan de huidige al minstens 80 jaar oud zijn.

Franse Tuin Landcommanderij Alden Biesen
Franse Tuin ©Landcommanderij Alden Biesen

Vlak naast de Oranjerietuin ligt de tuin van de Landcommandeur. Rechthoekige perken worden hier afgezet met buxus waarin boven de lavendel de halfrond gesnoeide wilgpeer te bewonderen is. Hier ontdek je naast de roos Gravin Michel d’Ursel ook de speciale Alden Biesenroos. Met haar bloemen van 3 tot 4 cm groot en een lichtroze marsepeinachtige kleur zijn ze één van de blikvangers.

Franse Tuin Landcommanderij Alden Biesen
Franse Tuin ©Landcommanderij Alden Biesen

Engels Park

Het Engels Park werd oorspronkelijk aangelegd in 1785-86 als Engelse tuin op initiatief van de laatste landcommandeur van Alden Biesen, Franz von Reischach. Ontwerper is de Belgische architect Ghislain-Joseph Henry (1754-1820). Naast de uitbreiding van het Koninklijk Paleis van Brussel en de restauratie van het kasteel van Laken ontwierp hij ook tuinparken, waaronder deze voor zijn tijd typerende landschappelijke panoramatuin naar Engels model.

Engels Park Landcommanderij Alden Biesen
Engels Park ©Landcommanderij Alden Biesen

De tuin kreeg verder zijn vorm door de aanplant van allerhanden bomen en struiken, waaronder veel buxusplanten, populieren, naaldhoutgewassen en een flink percentage uitheemse soorten uit voornamelijk Azië en Noord- Amerika. In 1786 staken er reeds meer dan 30,000 planten in de grond, waaronder 75 verschillende houtsoorten. In 1787 werden nog eens 108 vreemde houtgewassen aangeplant, waaronder een Libanese cider en een grote palmboom. De totale aanleg bedroeg 16.036 gulden.

Engels Park Landcommanderij Alden Biesen
Engels Park ©Landcommanderij Alden Biesen

Rond 1892 evolueerde de Engelse tuin naar een ‘Engels park in landschappelijk stijl’. Aangelegd op de steile helling van de winterberg werd het park opgebouwd rond een centraal gelegen ‘bowling green’; een open ruimte omgeven door beplantingen met op verschillende plaatsen doorkijken naar de verschillende tuindelen. Karakteriserend zijn de slingerende paden, en de aanwezigheid van ‘fabriekjes’ of follies die de bezoeker moesten verwonderen. Achteraan op de winterberg bevindt zich het belvédère of Zomerpaviljoen.

Where epic stories begin

Wie de Loire vallei heeft bezocht zal erkennen dat het domein van Alden Biesen zeker niet moet onderdoen aan de Franse kastelen. Samen met het prachtige natuurkader vormt de Landcommanderij een van de mooiste visitekaartjes van de Vlaamse overheid, die het domein na 1971 in handen kreeg.

Daarnaast werd het domein de afgelopen jaren meermaals verkozen tot beste congreslocatie van België. Bedrijven en verenigingen kunnen er workshops, teambuilding congressen of seminaries organiseren in een uniek kader dat deelnemers aanzet tot creatieve participatie, waarbij storytelling centraal staat. En zo werkt Alden Biesen mee om al 800 jaar lang haar rijke geschiedenis te continueren.

www.alden-biesen.be