Lancering van de ecowijk RIVES ARDENTES in Luik [VIDEO]

Meer dan 25 hectare heringericht tot woningen, winkels en kantoren, inclusief 200.000 m² groene en openbare ruimtes, toegankelijk voor iedereen aan de oevers van de Maas.
Het vastgoedproject RIVES ARDENTES, waarvan de werken van de eerste fase begin dit jaar van start gaan, zal een oppervlakte van 25 hectare beslaan. In totaal zullen 1325 wooneenheden ontwikkeld worden: appartementen, individuele woningen, cohousing, kangoeroewoningen, maar ook kantoren, een rusthuis, een hotel, winkels, een jachthaven met een havenmeesterskantoor, en natuurlijk groene zones. Het verschil met andere projecten is dat dit voor iedereen toegankelijk is. De inwoners van Luik en omstreken zullen niet alleen in deze ruimtes kunnen wandelen, maar ook langs de jachthaven en de Maas.

Dit ecologisch, duurzaam en 100% Belgisch project wordt geleid door het NEO LEGIA consortium, bestaande uit de ontwikkelaars CIT Blaton, Jan De Nul Group en Willemen Groep en werd volledig uitgedacht door Belgische studiebureaus (stedenbouwkundigen, wegendeskundigen, verlichtingsdeskundigen, ingenieurs en architecten) waaronder BUUR, GESPLAN, LUMILUX en ACHER, SYNTAXE, AAST, ARTAU en ALTIPLAN.


Een duurzaam en ecologisch project

Een van de meest opmerkelijke dingen van deze nieuwe wijk is dat er geen auto’s mogen rijden op de site. De zachte mobiliteit krijgt volledig voorrang. Het project krijgt enkel een ondergrondse parking. De site van RIVES ARDENTES ligt op 5 minuten van het stadscentrum van Luik en zal bereikbaar zijn via het openbaar vervoer, bus, boot en tram.

De open ruimtes zoals parken, tuinen, moestuinen en waterwegen, zullen samen goed zijn voor iets meer dan 80% van de totale oppervlakte van de RIVES ARDENTES-site. De initiatiefnemers van het project hebben van de ligging aan de rand van het dok gebruik willen maken om een nieuwe jachthaven aan te leggen, die niet enkel tegemoetkomt aan de behoefte aan ruimte voor boten die niet kunnen ankeren in de haven van Luik, maar die er ook voor zorgt dat de inwoners kunnen genieten van een nieuwe plek om te wonen, te wandelen en te ontspannen.

Een project gesteund door de Stad Luik

De Stad Luik steunt het project “RIVES ARDENTES”, niet alleen omdat het de site van Coronmeuse herontwikkelt, maar ook omdat het een echt nieuw ecosysteem voorstelt en dit vanuit sociaal en stedenbouwkundig oogpunt. Vanaf 2023 zullen er voor het project “Rives Ardentes” kantoren, winkels, een crèche en aangepaste woningen voor senioren worden gebouwd. Afgezien van de generatiemix die met name dankzij de kangoeroewoningen tot stand komt, beantwoorden de voorgestelde woningen ook aan een streven naar sociale diversiteit: 10% van elk lot zal bestemd zijn voor woningen voor mensen met een gemiddeld inkomen.

Christine Defraigne, Eerste Schepen van Stedenbouw van Luik: “Wij zijn verheugd dat het project deze 25 hectare van de Stad Luik herinricht. Het voorstel voor een ecowijk zorgt voor een mix aan functionaliteiten, met zachte mobiliteit, groene zones, een ecosysteem, waterpunten, … Het zal een nieuwe aangename leefomgeving creëren en verademing bieden aan de toekomstige bewoners, maar ook aan alle Luikenaars.”