Krokussen brengen Dodendraad tot leven [VIDEO]

Dit najaar planten 26 gemeenten langs de Belgisch-Nederlandse grens een lint van witte krokussen. Hiermee wordt de Dodendraad herdacht. In totaal gaan er 150.000 krokussen de grond in. Dat gebeurt over een lengte van 350 kilometer, maar daarin zitten wel onderbrekingen. Totaal komt het uit op 75 kilometer waar in het voorjaar de witte krokussen op komen

Dit najaar is het honderd jaar geleden dat de Dodendraad werd afgebroken. Dit was een elektrische grensversperring van 350 kilometer lang, waar 2.000 volt op stond. De Duitse bezetter plaatste deze tijdens de eerste Wereldoorlog om te voorkomen dat vrijwilligers zich aansloten bij het Belgische leger. Ook probeerden de Duitsers zo spionnen en smokkelaars tegen te houden. Langs de hele Nederlands-Belgische grens vielen bij de draad zo’n duizend doden.


Doden herdenken

Om de doden te herdenken en dit verhaal levend te houden, planten duizenden vrijwilligers dit najaar witte krokussen langs het voormalige traject van de Dodendraad. De witte krokussen lijken qua vorm op de witte isolatoren van de elektrische draad.

In 2015 is het eerste deel van het krokuslint geplant op de grens tussen Wuustwezel en Zundert. Toen werden 25.000 witte krokussen geplant over een lengte van 11 kilometer. Dit najaar wordt dus een groot deel van de rest van de 350 km lange grens geplant.

De Nederlandse gemeenten die krokussen gaan planten zijn: Hulst, Terneuzen, Baarle-Nassau, Reusel-de Mierden, Cranendonck, Weert, Leudal, Maasgouw, Stein en Gulpen-Wittem. In België zijn dat: Damme, Maldegem, Sint-Laureins, Assenede, Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint Gillis-Waas, Beveren, Ravels, Neerpelt, Hamont-Achel, Bocholt, Kinrooi en Maasmechelen.

Het is de Stichting Verhalis die de dodendraad weer zichtbaar wil maken