Kortrijk / Lezing tuin- en landschapsarchitect Denis Dujardin

Archipel vzw organiseert op donderdag 24 oktober 2019 tijdens de Week van het Ontwerpen in Kortrijk een architectuurlezing, in samenwerking met Intercommunale Leiedal en Designregio Kortrijk.

Denis Dujardin is een Vlaamse expert op het gebied van landschapsarchitectuur en stedenbouw. Hij doceert Paysage en Lieux d’expressions aan de UCL, faculteit Architectuur in Doornik. Hij is gastprofessor in de afdelingen Architectuur en Stedenbouw op verschillende scholen en universiteiten in België en de buurlanden. Zijn handtekening is de focus op de haalbaarheid, de vanzelfsprekendheid en de onzichtbaarheid van het project. Zijn werk bevat vaak het idee om de handeling van de interventie theatraal te ontkrachten.

“Mensen bekijken natuur volgens mythologische perspectieven, die ze hebben overgeërfd uit vroegere tijden. In het Westen draait dit meestal rond twee basis-mythes. Simuleren alsof de natuur het beeld zelf heeft gegenereerd, vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw. Dat valt samen met een specifieke socio-politieke evolutie. Er wordt een beeld geënsceneerd van een authentieke natuurlijke ontwikkeling. Waarbij de ingreep ontveinsd wordt. Het werk van Denis Dujardin sluit net als dat van de New Dutch Wave (Piet Oudolf etc.) bij die traditie aan en gaat daar zelfs nog verder in. Net zoals in de eind 18de eeuwse Hoog-Romantiek worden landschapsbeelden ontworpen, die er natuurlijk uitzien en die in het beste geval ook een hoge biodiversiteitskoppeling hebben. Dit zijn ingrepen op het snijvlak van een esthetische- en een biodiverse natuur. Die als lagen op het landschap worden gelegd, waarbij de onderliggende strata doorschemeren.”

Naast Dujardin is er tevens een lezing door architect Lieven Dejaeghere.

Archipelvzw

%d bloggers liken dit: