Kippen op de boomkwekerij

Boomkwekerij Udenhout, zorgpartners Prisma, ASVZ en Fladderfarm mobiel hebben de handen ineen geslagen voor een unieke samenwerking in het Van Gogh Nationaal Park. Met BoomkwekerEI organiseren de partijen een bijzondere vorm van dagbesteding en zorgen kippen voor biologische onkruidbestrijding.

Boomkwekerij Udenhout pionierde in 2017 al met kippen in de boomgaard ter bestrijding van onkruid. In deze samenwerking ziet Boomkwekerij Udenhout een unieke kans om de volgende stap te zetten. Boomkwekerij Udenhout is maatschappelijk bewust, maakt met de kippen extra werk van social return en onderzoekt de mogelijkheid voor omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering. Doordat de kippen korte metten maken met het onkruid, zijn er geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig.


Kip caravan

Pluimveehouder Peter van Agt uit Oirschot (Fladderfarm mobiel) startte het concept Egg & People met kip caravan aan de Groene Corridor in Eindhoven. Inmiddels begeleid hij andere ondernemers die op soortgelijke wijze kippen willen houden. Op de kwekerij worden de kippen verplaatst in hun kip caravan en scharrelen tussen de bomenrijen hun kostje bij elkaar. Op deze manier krijgt het onkruid tussen de bomen geen kans, wat vooral een uitkomst is bij meerstammige bomen. Bovendien eten de kippen voornamelijk insecten en wormen uit de grond, waardoor minder soja en palmolie import nodig is. De kakelverse eieren met buitengewone nasmaak worden rechtstreeks aan consumenten verkocht in een ei-automaat die in buurt staat van de kip caravan en bij twee bestaande boerderijwinkels in de omgeving.

Hulpboeren

Hulpboeren zijn mensen met een arbeidskans, cliënten van Landpark Assisië – onderdeel van zorginstelling Prisma – en zorginstelling ASVZ, die als bijzondere vorm van dagbesteding de kippen verzorgen. Of zeg maar vertroetelen: kippen zijn aaibare dieren. De hulpboeren helpen met het verzorgen van de kippen, rapen, sorteren, stempelen en verpakken van de eieren. Door de kleinschaligheid hebben de hulpboeren overzicht en de unieke aanpak zorgt voor persoonlijke groei. Doordat de hulpboeren bijvoorbeeld een eigen sleutel van de kip caravan krijgen, nemen de verantwoordelijkheid en het zelfvertrouwen toe. Zorginstellingen ASVZ en Prisma zijn erg enthousiast over de samenwerking: ‘Wij hebben bewoners van het park gepolst en direct was het animo groot om de dieren te verzorgen. Wij zijn blij dat de ophokplicht niet langer van kracht is, nu hoeven bewoners niet langer te wachten’, aldus Sjannie van der Pas, teamleider Landpark Assisië.

Van Gogh Nationaal Park

In het Van Gogh Nationaal Park wordt gewerkt aan een toekomstbestendig landschap dat oplossingen biedt voor hedendaagse, maatschappelijke vraagstukken. De maatschappelijke verbinding van ASVZ, Prisma, Boomkwekerij Udenhout en Fladderfarm mobiel, is een buitengewoon voorbeeld voor het Van Gogh Nationaal Park, waarbij zorg, duurzame pluimveehouderij en biologische teelt samen komen.