Kengo Kuma / Hedendaagse interpretatie van de Japanse tuin
De bekende Japanse architect Kengo Kuma is belast met de uitbreiding en renovatie van de Portland Japanese Garden in het Amerikaanse Portland, Oregon.
De Portland Japanese Garden, die in 1967 werd geopend, wordt beschouwd als een van de meest authentieke Japanse tuinen buiten Japan. Hij werd ontworpen door de Japanse tuinontwerper Takuma Tono. De tuin krijgt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers.
Cultureel dorp
Kuma ontwierp een nieuw ‘cultureel dorp’ rond een centrale binnentuin. In de gebouwen komen onder meer tentonstellings- en eventruimten, een souvenirwinkel, een bibliotheek en een theehuis. De bijna doorzichtige houten gebouwen met hun groendak zijn geïnspireerd op de traditionele Japanse architectuur.
Het culturele dorp ligt aan de rand van de tuin als een soort overgangsruimte tot de eigenlijke tuinen. Daarmee verwijst Kuma naar de Japanse traditie van de “monzenmachi”, waarbij dorpen ontstonden aan de rand van heiligdommen.
Daniël Ost
Kengo Kuma ontwierp ook de nieuwe Cité des Arts in het Franse Besançon, waarover een reportage verscheen in het recent nummer van CG Concept 2015/3.
Voor het nieuwe boek van de Belgische bloembinder Daniël Ost ‘Meesterschap’, dat zopas bij Lannoo verschijnt, schreef hij een inleiding.
“Meer dan de Japanners zelf beseft Ost welke mogelijkheden Japan biedt. Hij weet hoe hij onze hedendaagse samenleving uit de impasse kan halen. Het hoeft dus niet te verwonderen dat zijn werken harmoniëren met de traditionele Japanse architectuur als ze in ons land in een oud gebouw tentoongesteld worden. Zijn creaties hebben me meer dan eens de kans geboden om te getuigen van de hervonden pracht van de traditionele architectuur van mijn land.
Zijn werk inspireert me op meer dan één vlak. Het helpt me om me te verheffen, los te komen van mijn beroep als architect, elke afscheiding en rangorde te overstijgen en te streven naar een nieuwe vorm van eenmaking.”