Kasteel d’Ursel ontvangt Hans Vredeman de Vries Prijs

De restauratie van de fruitmuur in kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) kreeg de Hans Vredeman de Vries Prijs. De fruitmuur is het laatste overblijfsel van de historische moestuin, de oranjerie en de serres.

De fruitmuur van het Kasteel d’Ursel is het laatste overblijfsel van de historische moestuin, de oranjerie en de serres. Het is de enige overblijvende getuigenis van een van de hoogtepunten en –periodes van het domein toen de boomgaarden, oranjerie en moestuin een overvloed aan groenten en (exotisch) fruit leverden.


“In de muur zitten nog heel wat haken die vroeger werden gebruikt om rijshout voor leifruit aan te bevestigen”, zegt directeur Koen De Vlieger van kasteel d’Ursel. “We zullen deze traditie nieuw leven inblazen en de fruitmuur helemaal in zijn oude glorie herstellen.

Tijdens het restauratieproject werd het metselwerk en de smeedijzeren poort hersteld. De opgehoopte aarde werd afgevoerd en de muur werd opnieuw afgedekt met Boomse pannen. Tegen 29 mei 2016 zou de fruitmuur weer helemaal in zijn oude glorie hersteld moeten zijn. Die dag zal de Hans Vredeman de Vries Prijs plechtig worden uitgereikt. De prijs zal worden gebruikt voor de verdere verfraaiing van het park.

 

fruitmuur_kasteel_dursel_voor_restauratie

fruitmuur_kasteel_dursel_na_restauratie

 

Hans Vredeman de Vries Prijs

De Hans Vredeman de Vries Prijs is een initiatief van het Fonds Louise Vanden Bulcke, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting. Elk jaar bekroont ze een restauratieproject van een historische tuin of park in Vlaanderen. “De bekroonde projecten hebben een voorbeeldfunctie”, zegt juryvoorzitter Herman van den Bossche. “Enerzijds vestigen zij de aandacht op bijzondere onderdelen van het tuinenpatrimonium in Vlaanderen die nog steeds te weinig erfgoedaandacht krijgen. Anderzijds zijn ze een praktisch voorbeeld voor toekomstige kandidaten.”

Zo heeft het comité in het verleden de restauratie van een terracotta rococo tuinvaas (Veurne), een triomfboog (Reet), een tuinbeeld (Zottegem), een giet- en smeedijzeren parkbrug (Diest), een neogotische druivenserre (Hoegaarden) en een grot in cementrustiek (Wervik) bekroond. Uitzonderingen waren de bekroningen van de modernistische tuin Jean Canneel-Claes (Liedekerke) en de tuin van het Talbot House (Poperinge). De gerestaureerde fruitmuur vult de waaier bekroonde tuinelementen bijgevolg mooi aan.”
www.kasteeldursel.be