Kaalgevreten buxus kan zich goed herstellen

De buxusmot zorgt al enige jaren voor veel kaalgevreten buxusplantjes. Vaak gooien mensen de planten dan weg, maar dat is volgens Bruno Gobin, van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen, niet nodig.

Sinds enkele jaren verspreidt de buxusmot zich snel in Vlaanderen. Vorig jaar was de buxusmot enorm talrijk aanwezig in een groot deel van België, dit jaar lijkt de piek bereikt en was er alleen nog een toename van het fenomeen in West-Vlaanderen.


Vraatschade
De rupsen van de buxusmot vreten een buxusstruikje kaal en verhuizen dan naar het volgende struikje. Resultaat: afgevreten en verdorde struiken.

Het PCS waarschuwt dat op het juiste tijdstip in de cyclus van een plaag ingrijpen cruciaal is voor een goed resultaat en het vermijden van schade. “De buxusmot is een invasieve exoot die hier overwintert als rups en in het voorjaar schade begint aan te richten”, zegt Bruno Gobin van het PCS op VRT-NWS. “Dat is een eerste moment waarop je waakzaam moet zijn. Vervolgens komt de eerste generatie vlinders die nieuwe eitjes gaat leggen en dan heb je terug rupsen die rond het zomerverlof opnieuw schadelijk worden.”
Kortweg: buxusmotten kennen twee generaties: de eerste vliegt in mei-juli, de tweede in augustus-september. Vóór die vliegtijden is er telkens een periode waarin de rupsen zich ontwikkelen. De piekperiodes van rupsenschade liggen dus in april-mei en begin juli.

Het PCS heeft wel enkele tips:
• Snoei uw buxus in het voorjaar, op het ogenblik dat de jonge rupsen nog maar net zijn uit hun winterslaap zijn gekomen. Als de rupsjes klein zijn, is de schade eerder beperkt.
• Verwerk uw snoeiafval op de juiste manier: breng het in een gesloten zak naar het containerpark.
• Gooi het niet op je eigen composthoop, de temperaturen gaan niet hoog genoeg om de rupsen of de eitjes te doden.
• Wanneer de rupsen al aanwezig zijn kan u ze proberen te verwijderen: handmatig (tijdrovend) of via een harde waterstraal (van bijvoorbeeld een hogedrukreiniger).
• Is er al vraatschade? Dan kan u de rupsen met biologische, chemische of mechanische middelen bestrijden.
Abonneer u (gratis) op sosbuxusmot.be, een website die ontwikkeld werd door de sierteeltsector, met steun van de Vlaamse overheid. Als abonnee krijgt u dan nieuwsbrieven die u adviseren zodra het moment daar is om te snoeien of de rups te lijf te gaan met bestrijdingsmiddelen

Buxusmot
Rupsen van de buxusmot kunnen op vrij korte tijd grote schade aanrichten aan de struiken. Ze vreten het bladgroen op, waarna dorre blaadjes aan de struik blijven zitten. De doodsteek voor menig struikje, dat verwijderd wordt.

“Niet nodig de buxus uit te trekken”, zegt Bruno Gobin. “Een kaalgevreten buxus kan zich goed herstellen en na enkele maanden is er nog weinig van te zien en als het misloopt: geen paniek en bestrijd de buxusmot, dan komt de buxus weer volledig in vorm.” Met andere woorden: de buxus verliest tijdelijk zijn sierwaarde maar gaat er niet dood van.

Ook buxuskweker Didier Hermans betreurt het dat heel wat mensen hun buxus hebben uitgetrokken. “De buxus is een plant die je helemaal niet hoeft uit te trekken. In de zomer gaat die, zelfs als die volledig opgegeten is, na 8 weken terug groen staan.  Vanaf april ga je opnieuw groene scheuten zien.”