Het onderhoud rond grotere waterpartijen: batterij of benzine?

Het onderhoud van de vijvers zelf kwam aan bod, maar hoe zit het met het onderhoud met de ruimtes daarrond? Vooral dan van grote, dikwijls openbare ruimtes die van invloed kunnen zijn op de vijver zelf. Wij duiken heel even in de wereld van de kantenmaaiers, bladblazers, heggenscharen en kettingzagen en bekijken wat de beste keuze is: benzine-aangedreven of elektrisch.

Er zijn uiteraard altijd voor- en nadelen, maar over het algemeen gaat de voorkeur naar door batterijen aangedreven toestellen, en dan liefst uitvoeringen op basis van een 50 V Li-ion batterijsysteem. Hierdoor worden de toestellen bijzonder geluidsarm en worden ze niet enkel ideaal voor een bewonersvriendelijke reiniging van straten en het groenonderhoud in parken en woonzones, maar wordt ook rekening gehouden met de gebruiker. Deze toestellen zijn immers heel wat lichter dan door benzine aangedreven varianten en zijn vanzelfsprekend ook veel milieuvriendelijker.


Vertalen we milieuvriendelijkheid in concrete cijfers, dan zien we dat er totaal geen CO2-uitstoot en ook geen benzineverbruik is. Het geluidsniveau gaat met ongeveer 50 procent omlaag, wat het dus veel beter geschikt maakt in geluidsgevoelige omgevingen als scholen, parken en residentiële wijken. Ook interessant is dat de vibratiewaarden tot 80 procent lager liggen, wat dus zorgt voor een veel grotere ergonomie voor de gebruiker. Tot slot merken we ook een kostenverlaging, die bij de jongste toestellen kan oplopen tot wel 90 procent.

Lees ook: De koivijver
Lees ook: De spiegelvijver
Lees ook: Verlichting onder water
Lees ook: Waterbehandeling in zwembaden
Lees ook: Zwemvijver in de Ardennen bekroond met goud