De gemeenteboomgaard van Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg heeft in samenwerking met Regionaal Landschap Rivierenland en Natuurpunt Heist-op-den-Berg een gemeenteboomgaard aangeplant.

 


Heist-op-den-Berg was vroeger een echte fruitregio met soorten zoals Emile d’Heyst en Vaes Oogst die wereldfaam genoten. Door de toenemende vraag naar massaproductie van fruit uit laagstamteelt, import, commerciële belangen en de oprukkende verstedelijking verdwenen deze prachtige bomen en hun fruitvariëteiten de laatste decennia jammer genoeg uit ons landschap. Om dit verlies aan landschaps- erfgoed- en biodiversiteitswaarde te compenseren werkt Regionaal Landschap Rivierenland samen met gemeenten, verenigingen en inwoners aan het behoud en herstel van hoogstamboomgaarden in de regio.

Dorpsboomgaard

Met deze boomgaard wordt die rijke fruittraditie nieuw leven ingeblazen. In deze publieke boomgaard kan elke bezoeker fruit  plukken voor eigen consumptie. Onder impuls van pomoloog Eddy Vets bevat de boomgaard uitsluitend streekeigen fruitrassen, zoals bijvoorbeeld de peer Emile d’Heyst en de perzik de Vaes Oogst. Deze oudere rassen zijn niet alleen ecologisch meer verantwoord, ze zijn minder ziektegevoelig, de voedingswaarde is hoger en ze smaken des te beter. Bovendien heeft elke fruitvariëteit specifieke eigenschappen. Zo moet je sommige soorten reeds bij het begin van de herfst plukken, terwijl andere soorten pas heel laat rijp zijn. Daarnaast moet je ook weten waarvoor je de soorten best kan gebruiken. Van sommige appels kan je heerlijk sap persen, anderen lenen zicht uitstekend om een appeltaart mee te maken en nog andere worden pas lekker als je ze stooft in de pan.

Sociaal Experiment
Een dorpsboomgaard is ook een sociaal gegeven. Door er samen met dorpsgenoten in te werken, te vertoeven en er nadien de vruchten van te plukken, groeit hopelijk het besef dat de natuur ons enorm veel rijkdom, voldoening, rust en inspiratie kan verschaffen. We hopen dan ook dat deze boomgaard met ‘Heists fruit’ goesting geeft om te genieten van de natuur.