Hasselt / Japanse cultuur in Japanse Tuin

In het jaar dat België en Japan 150 jaar diplomatieke betrekkingen vieren, portretteert kunstfotografe Liesje Reyskens op eigengereide manier het land van de rijzende zon. Geen documentaire reeks, wel een kunstzinnige interpretatie van de Japanse cultuur in het bijzonder decor van de Japanse tuin in Hasselt.

Langsheen het grensgebied tussen kinky en cute exploreerde Liesje Reyskens de Japanse cultuur met een interactieve en fotografische kunstreeks als resultaat.  Reyskens leidt het publiek om de (Japanse) tuin en presenteert op onnavolgbare wijze de eigengereide tradities van Japan.


De tentoonstelling is te zien van 19 maart tot en met 31 oktober 2016.

 

Japanse tuin

De Japanse Tuin in de Limburgse hoofdstad refereert aan de vriendschapsbanden die de steden Itami (prefectuur Hyogo in Japan) en Hasselt sinds 1985 onderhouden. Terwijl Hasselt in 1991 een torenbeiaard schonk aan haar zusterstad, was de Japanse tuin een gelijkaardig gift van Itami aan Hasselt en staat deze symbool voor de innerlijke rust en natuurlijke schoonheid van Japan.

Hoewel 2,5 hectare groot, stelt het een miniaturisering van de werkelijkheid voor, minutieus nagebouwd zoals Japanners dat al eeuwenlang doen. Landschapsarchitect Takuyuki Inoue deelde het grote terrein op in drie delen en slaagde erin een Oosters baken van verstilling te creëren in een Westers decors aan het park Kapermolen.

Dit jaar gaat een nieuwe wandeling open. Deze wandeltocht in een achtvorm laten de bezoekers de natuurlijke elementen van de Japanse Tuin anders beleven.

Elke zondag om 15 uur start het anderhalf durend begeleide tuinbezoek en het duurt anderhalf uur. In de Ōkandō, het paviljoen achteraan in de tuin, maakt vanaf dit seizoen volwaardig deeluit van de accommodatie van de Japanse Tuin.

www.japansetuin.be