Hasselt is bijenvriendelijkste gemeente 2019

Hasselt is dit jaar de bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen. Week van de Bij, een initiatief van het Departement Omgeving, ging voor de vijfde maal op zoek de gemeente die de meeste inspanningen levert voor deze waardevolle bestuivers.

 


De wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’ kadert in de ‘Groene Lente’ van de Vereniging voor Openbaar Groen. Aan de wedstrijd namen 52 gemeentebesturen deel die bijenvriendelijk groenbeheer en campagnes hadden opgezet. In de zomermaanden werden alle gemeenten bezocht en de projecten beoordeeld. Uiteindelijk kregen 49 laureaten in 2019 een bijenbord met één, twee of drie bijtjes afhankelijk van hun bijenvriendelijke acties rond planten, beheer, bijeninstallaties, sensibilisering of met een bijenwerkgroep. Uit de groep met drie bijtjes werd de winnaar gekozen.

In 2019 namen er twaalf gemeenten voor de eerste keer deel aan de wedstrijd ‘Bijenvriendelijkste gemeente’: Bornem, Denderleeuw, Lier, Oudenaarde, Rumst, Schelle, Schoten, Staden, Sint-Truiden, Dendermonde en Overijse behaalden hun eerste bijenlogo. De gemeente Merchtem was de verrassing van het jaar en behaalde bij haar eerste deelname al twee bijen. De kaart met gemeenten die de afgelopen jaren laureaat waren van de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente, raakt steeds meer gevuld.

De laureaten krijgen een label met één, twee of drie bijtjes en uit die laatste groep wordt de winnaar gekozen. 25 gemeenten kregen één bijensymbool, 11 twee en 13 gemeenten magen zich met drie sterren bijengemeente noemen: Beernem, Beveren, Bonheiden, Damme, Diksmuide, Genk, Hasselt, Kalmthout, Knokke-Heist, Koksijde, Oosterzele, Roeselare en Torhout.

 

Winnaar Hasselt
De groendienst van de stad Hasselt zet zich met het project Bestuivers actief in voor bijen en vormt het groen waar nodig om bv. door het aanplanten van lindes die belangrijke leveranciers zijn voor nectar en stuifmeel. Zo werden er 100 lindebomen aan het Cultureel Centrum aangeplant en 100 knotwilgen in de nieuwe wijk Ekkelgardent. Verder wordt de klassieke bebloeming met éénjarigen omgevormd tot een bebloeming met veldbloemen. Diverse percelen langs de Grote Ring, invalswegen, pleintjes, parken en kerkhoven werden ingezaaid. In samenwerking met de Hasseltse imkersbond bouwde het stadsbestuur in het domein Kiewit een heus educatief project uit. Zo vinden er in de bijenhal van begin mei tot eind oktober op zon- en feestdagen geleide bezoeken plaats. Samen met Natuurpunt werden insectenhotels geplaatst in de parken Villers, Beukenhof en Prinsenhof, in de volkstuintjes De Tesch en op het kerkhof Kruisveld. Regelmatig adviseert de groendienst aan projectmakelaars om bij de groenaanleg ook rekening te houden met wilde bijen. Maar ook de Hasseltse bevolking wordt verder gesensibiliseerd over het belang van bijen en andere bestuivers.

Het Departement Omgeving zet de samenwerking met de VVOG de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente ook in 2020 verder. Gemeenten die speciale aandacht hebben voor bijen, kunnen zich vanaf eind april 2020 terug inschrijven voor de wedstrijd ‘Groene Lente’ categorie ‘Bijenvriendelijkste gemeente’.

Meer info: Week van de Bij