Hasselt / Daktuin met terrassen en groen op nieuw stadskantoor

De Hasseltse stads- en OCMW-diensten zijn verhuisd naar een nieuw gemeenschappelijk stadhuis. Het nieuwe gebouw omhelst een combinatie van erfgoed – de oude kazerne – en moderne architectuur – een nieuwbouw met opmerkelijke spiegel.

Het Consortium Hassalink voert het hele project uit. Hierin zitten onder andere de ontwerpers Jaspers-Eyers Architects, UAUCollectiv, Michel Janssen en bouwers Kumpen en Democo. Zoontjens zorgde voor de daktuin en het bijhorende terras.

Renovatie en nieuwbouw
Het historische kazernegebouw heeft een grondige renovatie ondergaan, met ruimte voor commerciële (verhuurbare) ruimten, vergaderruimten voor Hasseltse verenigingen en de raad- en collegezaal. De nieuwbouw achter de kazerne vult het monumentale pand aan. Publieksruimtes met de baliediensten komen onderin het gebouw; op de bovenverdieping komen de kantoren. Een transparante tussenverdieping met aansluiting op een daktuin biedt plek aan het personeelsrestaurant.

Daktuin met terrassen
De daktuin bevindt zich op de derde verdieping en loopt helemaal rondom het gebouw. Bij het initiële wedstrijdontwerp strekte de daktuin zich niet alleen uit over het dak van het stadhuis, maar ook op de dakvlakken van de naastliggende gebouwen. Zo ontstond er een ‘groen’ Hasselt hoog boven het stedelijke niveau. Voorlopig blijft dit echter bij een schets uit het ontwerpproces.

Alle ruimtes op de derde verdieping (de vergaderzalen, salons en cafetaria) kijken uit op de glooiende beplanting die bestaat uit allerlei struiken, grassen en bloemen.

Voor de terrassen in deze daktuin is gekozen voor Dreen®Ceramica van Zoontjens. Gezien de beplanting die hier omheen komt, moeten de dakterrassen behoorlijk opgehoogd worden. Hiervoor werd gewerkt met het DNS® systeem waarmee het terras op de juiste hoogte wordt gelegd. Het fixplate lock systeem zorgt voor een stabiel oppervlak van de keramische tegels.