Hamburg / ‘Garden City’ voor de 21ste eeuw

IBA Hamburg (Internationale Bauausstellung) gaat een nieuw stadsgebied met wonen en kleinschalige industrie ontwikkelen in Hamburg Harburg: de Fischbeker Reethen. Model voor de ontwikkeling is de ‘tuinstad van de 21e eeuw’. In het 70 hectare grote gebied zijn circa 2.200 woningen, 100.000 m2 kleinschalige industrie en een grote diversiteit aan hoogwaardige landschapsruimtes gepland.
Uit zes internationale deelnemers aan de prijsvraag met twee fases is het team van KCAP uit Rotterdam en Kunst + Herbert uit Hamburg als winnaar gekozen. Hun concept gaat uit van een robuust ruimtelijk raamwerk dat reageert op de bestaande ruimtelijke landschapskwaliteiten. Tegelijkertijd is het zo veerkrachtig dat ook bij onvoorziene veranderingen de ruimtelijke kwaliteit gegarandeerd blijft, aldus de bureaus.

Kees Christiaanse, partner van KCAP Architects&Planners: “De verbinding met het landschap is het uitgangspunt van ons ontwerp. Wij beschouwen de functiemenging als een kans voor de Fischbeker Reethen en als een model voor de ontwikkeling van de periferie van steden.”


Landschap en woontypologieën
Het projectgebied van 70 ha ligt ten westen van de stad Hamburg in een natuurrijk gebied. IBA Hamburg spreekt dan ook van ‘naturverbundenes Wohnen‘.

De bureaus kiezen voor een compacte en bij het gebied passende bebouwing met innovatieve typologieën voor open ruimtes en buurtvorming. De woonfuncties komen in het centrum van de Fischbeker Reethen. Het plan van de bureaus trekt de landschapsstructuur in de vorm van vingers het gebied in. Daardoor is ook in het hart van het gebied het landschapsgevoel ervaarbaar.

Deze ‘landschapslijnen’ zorgen voor verschillende landschappelijke kwaliteiten en maken een verscheidenheid aan woontypologieën mogelijk, leggen KCAP en Kunst + Herbert uit. Aan de boulevard, de centrale ontsluitingsas, worden een klein centrum met een school en een kunstmatig meer gecreëerd. Het meer vormt de ziel van Fischbeker Reethen.

Duurzaamheid
Het meer maakt deel uit van de ‘groen-blauwe verbinding’, een netwerk van natuurlandschap, dat landschap en wonen verbindt. Tussen het wonen en de industrie wordt een transitiezone met een mix van functies gecreëerd; die zone schermt het wonen af van de industrie langs het spoor en zorgt voor een aantrekkelijker gezicht naar de stad.

Het nieuwe Fischbeker meer draagt niet allen bij aan een aantrekkelijke openbare ruimte in het hart van het gebied, maar speelt ook een essentiële rol in het duurzaamheidsconcept van de beide architectenbureaus. Regenwater- en energiemanagement op wijkniveau zijn naast sociale en stedenbouwkundige duurzaamheid de hoofdaandachtspunten van het concept, stellen KCAP en Kunst + Herbert.

 

nf67_luftbild_credit_iba-hamburg_lgv

fischbekerreethen_masterplan

fischbekerreethen_diagrammlangsamverkehr

fischbekerreethen_diagramm_wasser

fischbekerreethen_axonometrie

403513