Grootste verticale tuin in Amsterdam

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuisde door de brexit van Londen naar een nieuwbouwkantoor in Amsterdam. De harde architectuur van het nieuwe kantoor wordt verzacht door een doorlopende groenstructuur die zich als een weelderig ‘landschappelijk lint’ om en door het gebouw heen beweegt. Met als blikvanger de grootste verticale tuin van Europa.

Het patroon van het landschappelijk lint is gebaseerd op de bewegingslijnen van de gebruikers die op een natuurlijke manier om en door het pand worden geleid. Het organische patroon komt tot uiting in de afwisseling van groen en verschillende verhardingsvlakken. De weelderige daktuin en verticale tuin in het atrium volgen het organische patroon van de entree, waarmee buiten en binnen verweven zijn. Ook op de daktuin wordt dit organische patroon doorgezet van binnen naar buiten.

De grootste blikvanger in het landschappelijk lint is de verticale tuin in het atrium van het gebouw. Deze groene wand, 21 meter breed en 60 meter hoog, is ingeplant met ruim 52.000 plantjes. De wand verbindt de koffielounge op de derde verdieping met alle kantoorverdiepingen. Om goede groei te waarborgen branden daglichtlampen in verschillende scenes om de groene wand tot leven te wekken. De wand is een combinatie van een mix van beplanting en een natuurstenen verharding die de organische belijning volgen. In totaal zijn voor de wand 52.000 planten gebruikt. Het natuursteen is exact afgestemd op de honderden stalen frames achter de platen. Rots Maatwerk gebruikte Belgisch blauwe hardsteen voor dit project.

Het overgrote deel van de benodigde waterretentie vindt plaats in een bufferkelder. Onder de gehele oppervlakte van de daktuin wordt een bufferretentiesysteem ingepast. Beide systemen staan in verbinding met elkaar waardoor het opgevangen water gebruikt wordt voor irrigatie van de daktuin. De waterbuffer op het dak wordt gereguleerd door een slim ‘SmartFlow’-systeem dat neerslag kan voorspellen.

OKRA landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor het ontwerp van het landschappelijk lint dat werd uitgevoerd door Rots Maatwerk en Koninklijke Ginkel Groep.

%d bloggers liken dit: