Groene villa met potplanten

De Nederlandse bureaus MVRDV en Van Boven Architecten hebben in Sint-Michielsgestel een klein kantoor- en woongebouw ontworpen met een gevel van potplanten. Winy Maas van MVRDV noemt het ontwerp een voortzetting van zijn onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale vergroening.

De ‘Green Villa’ op de hoek van een plein omvat kantoorruimtes voor een vastgoedontwikkelaar op de benedenverdieping, vijf appartementen op de drie bovenverdiepingen, en een ondergrondse parking. Het gebouw zet de architectuur van de straatgevel op het plein voort en neemt de dakvorm van de naastgelegen gebouwen over. Maar het ontwerp van MVRDV en Van Boven Architecten voorziet in een ‘plantenrek’ van betonnen planken met verschillende diepten als ‘buitengevel’ voor het hele gebouw.
Deze aanpak is het resultaat van MVRDV’s overtuiging dat duurzaamheid niet alleen een technologische uitdaging inhoudt, maar ook een positieve verandering van levensstijl, waarbij stedelijke gebieden worden beschouwd als onderdeel van het natuurlijke landschap. “Het ontwerp is een verlengstuk van ons onderzoek naar ‘gevelloze’ gebouwen en radicale vergroening”, legt Winy Maas van MVRDV uit. Volgens hem is het idee van stadsparken als oases in de stad te beperkt en moeten we ook daken en hoge gevels bedekken met groen. “Planten en bomen kunnen helpen de CO2-uitstoot te compenseren, steden te koelen en biodiversiteit te bevorderen.”

Driedimensionaal arboretum
Een rekkensysteem bedekt de volledige gevel van het gebouw met potplanten, wat resulteert in een ‘driedimensionaal arboretum’, een plant- en bomenbibliotheek, inclusief naamplaatjes en bijkomende informatie, aldus MVRDV. De planten zijn geselecteerd en geplaatst rekening houdend met de geveloriëntatie en de functies erachter, zodat ze privacy, schaduw of uitzichten bieden zoals vereist. Een irrigatiesysteem op basis van regenwater gemonitord door sensoren garandeert

Images: © MVRDV