Groenblauwe daken bieden kansen voor stedelijk waterbeheer

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers kennis, inzichten en uitkomsten gedeeld in de werking en effecten van groenblauwe daken. De resultaten van deze praktijkonderzoeken naar waterberging, waterafvoervertraging, verdamping, waterzuivering, koeling en biodiversiteit zijn nu gebundeld in de publicatie ‘Meten op hoogte, een overzicht van onderzoek op groenblauwe daken’.

Groenblauwe daken houden met begroeiing regenwater vast en zorgen voor verdamping. Afhankelijk van de hoeveelheid waterberging op het dak en regeling van de dakafvoer komt er minder water minder snel in het riool. De blauwe bufferwerking van een dak kan prima dienen als een vertraagde (geleidelijke) aanvoer naar een infiltratievoorziening. Meer water verdampen via het groene substraat op het dak betekent echter ook minder infiltratie in de ondergrond.


Ook kunnen groenblauwe daken met begroeiing bijdragen aan meer biodiversiteit, minder snelle opwarming van gebouwen en hun omgeving bij hitte, het invangen van fijnstof en een aantrekkelijker omgevingsbeeld. Daarmee dragen groenblauwe daken bij aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen.

U kunt de publicatie ‘Meten op hoogte, een overzicht van onderzoek op groenblauwe daken’ hier downloaden.