Groenaannemer-award 2021 voor ‘Omgevingsgroen gemeentehuis Beveren’

De VVOG-wedstrijd Openbaargroen-awards reikt een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele groenaannemer. Dit jaar gaat de prijs naar het project Omgevingsgroen gemeentehuis Beveren. De aanleg ervan gebeurde door groenaannemer Christophe Serneels uit Berlaar.

Met de groenaannemer-award willen VLAM en VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker zetten en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door een groenaannemer. De award werd op 31 maart uitgereikt op de finaledag van de Openbaargroen-awards in Antwerpen.


Het nieuw gemeentehuis van Beveren bevindt zich in het centrum van de gemeente waar al veel groen aanwezig was, zoals het park van Cortewalle, de Gravendreef met prachtige bomenrijen en de groenaanleg van de N70. Toch gaf men een eigen toets aan het omgevingsgroen. De hele omgeving werd heringericht met groene accenten bovenop de bestaande groenpartijen. Het gaat niet alleen over het gemeentehuis zelf, dat het Administratief Centrum (AC), het Sociaal huis en het politiekantoor omvat, maar ook over de omgeving van het Vredegerecht en het Rode Kruisgebouw.

Zo werd bijvoorbeeld een groot plantvak met bomen, heesters, grassen en vaste planten en twee waterpartijen in cortenstaal voorzien aan de inkom van het Administratief Centrum. Er zijn 8 meerstammige bomen terug te vinden, nl. 4 Prunus en 4 Cladrastis. De overige beplanting bestaat vooral uit groenblijvende heesters zoals Osmanthus en Ilex crenata in combinatie met grassen en bloeirijke vaste planten.

Ook de parking werd vergroend. Ter hoogte van de bezoekersparkeerplaatsen zijn er enkele plantvakken gemaakt die afgeboord zijn met cortenstaal. In deze vakken zijn er twee soorten Prunus aangeplant., Prunus ‘Umineko’ en Prunus ‘Spire’. De ene boom heeft witte bloemen en de andere lichtroze, waardoor dit een mooi contrast geeft tijdens de bloeiperiode. De onderbeplanting bestaat uit Pennisetum in combinatie met enkele bloeiende vaste planten zoals Verbena, Aster en Anemone. Aan de noordzijde van het gebouw grenst de gewestweg N70. Omdat de beplanting erlangs zeer zoutbestendig moet zijn, is er gekozen voor de laagblijvende Ligustrum obtusifolium ‘Darts Spreader’ en Perovskia. Ook is er een inham in het gebouw waar heel weinig zonlicht komt. Dit deel werd ingericht als een schaduwtuin, met Liriope in combinatie met enkele vaste planten en twee 2 Parrotia persica die een mooie herfstverkleuring geven.

De inrit naar het Gravenplein is een heuse dreef geworden, met langs weerzijden brede stroken van Prunus lusitanica met daarin Acer rubrum. Het hekwerk van de parking van de politie werd vergroend met Wilde wingerd, opnieuw een plant met een mooie herfstverkleuring. Ook aan de gebouwen vlak in de buurt werden nog groenaccenten toegevoegd. Aan de voorzijde van het Vredegerecht komt de plantencombinatie van de bezoekersparkeerplaatsen terug. Aan de zijkant en achterzijde van het gebouw is er voornamelijk gewerkt met verschillende nectarrozen.

Groenaannemer Christophe Serneels: “Samen met de groendienst van Beveren hebben we een beplantingsplan opgemaakt dat zeer goed samengaat met de typische rode bakstenen van het gemeentehuis en dat het hele jaar rond kleur brengt, hetzij door de rode tinten van de planten zelf die refereren naar het gebouw, hetzij met de bloemen of de herfstverkleuring. Zelfs de afscheiding tussen fietspad en voetpad werd gemaakt met grassen met een rode gloed.”

Benieuwd naar de andere realisaties en laureaten van Groene Lente 2021? U kunt ze hier bekijken.