Grassen waarop we kunnen vertrouwen in een hete zomer [VIDEO]

De droogte van 2018 heeft er in de graswereld flink ingehakt. Roodzwenk stelde velen teleur, Engels raaigras verraste positief. Rietzwenk deed wat het moest doen, struisgras won snel terrein en veldbeemd bleek betrouwbaar. Waarom kwam bij de een gras weer terug en stierf het bij de ander? Aan de hand van verschillende grassoorten hieronder de lering uit afgelopen zomer nog eens op een rijtje.

Er werd altijd gezegd dat Engels raaigras niet geschikt zou zijn voor warme zomers. Op veel plekken kwam Engels raaigras echter als eerste terug. Het nadeel van normaal Engels raaigras is de polvormendheid. Het resultaat: een dorre vlakte met her en der een polletje groen gras en de mat groeit niet goed dicht.


Binnen de Engels raaigrassen is de diversiteit echter enorm. De oude generatie Engels raaigrassen scoort ten opzichte van de nieuwe generatie vaak beduidend slechter in droogte- en hittetolerantie. Onderzoek in Italië en Frankrijk laat zien dat uitlopervormend Engels raaigras (het RPR-gras) beduidend beter is in droogte en hitte én in herstel van droogte- en hitteschade. De uitlopervormendheid van RPR zorgt er tevens voor dat de hiervoor beschreven polvorming verleden tijd is. De plant is zelf in staat om vanuit de moederplant nieuwe uitlopers te vormen die kale plekken kunnen opvullen. De unieke mengsels met RPR herstellen dus niet alleen als snelst droogteschade, maar zorgen er ook voor dat er aanzienlijk minder schade optreedt. RPR is geschikt voor de meest extreme betreding en behoudt dan toch zijn sterkte en goede looks.

Droogte stress Lolium perenne. Bron: Landlab Research Institute, Italië

Ook binnen de veldbeemden is de variatie in droogte en hittetolerantie enorm. Als ze het niet redden, komt dat vaak door een funeste onderliggende ziekte. Rassen die hoog scoren op de Nederlandse Grasgids lijsten kunnen in warme en droge gebieden zoals in Zuid-Europa genadeloos door de mand vallen. Rassen die in Zuid en Oost-Europa uitmuntend scoren, hebben niet per definitie een hoge score op de Nederlandse lijsten. Gelukkig zijn er rassen die in beide zones goed zijn.

 

Bron: Barenburg