Gooik / Kunstwerk het ‘Derde Paradijs’ groeit op domein ‘Kasteelhoeve Oplombeek’

Twee jaar geleden vroegen Paul Dujardin en Lydia Desloovere geen geld of geschenken toen ze huwden. Ze gingen in de plaats voor bomen. Hiermee werd het domein rond de kasteelhoeve Oplombeek in Gooik omgevormd tot een ecosite. Blikvanger is het land art-kunstwerk Terzo Paradiso van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto.

Paul Dujardin is directeur van Bozar in Brussel, Lydia Desloovere is productiedirecteur en schepen in Sint-Joost in Brussel. Het gebouwencomplex van de kasteelhoeve Oplombeek is niet beschermd, maar is wel opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed voor Vlaanderen.


Vanaf 2005 zijn ze, samen met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei begonnen met het herwaarderen van de typische landschapselementen, zoals het heraanleggen van de boomgaard. In 2019 werd de bomendreef heraangelegd met linden langs de Populierenstraat, goed voor een honderdtal bomen. Ook hagen en houtkanten werden aangeplant.

Opzet is om dit domein verder te laten evolueren als een eco-site waar kinderen en volwassenen het belang en de kracht van de natuur kunnen herontdekken, vertelt Anneleen Vanderputten, verantwoordelijke erfgoed bij het regionaal landschap. Het verder in ere herstellen van de boomgaard, het samenwerken met lokale boeren en verenigingen, het uitbouwen van een permacultuurmoestuin en bloementuin, alsook het opstarten van een voedselbos staan hier centraal. Op die manier blijft deze plek in constante verandering en dialoog met de omgeving en de mensen die hier langskomen.

‘Het Derde Paradijs’

Blikvanger is het land art-kunstwerk Terzo Paradiso, dat ontworpen werd door de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto met eetbare planten voor mens en vogel. Het staat symbool voor een universeel artistiek en maatschappelijk project dat de natuur wil verzoenen met de hedendaagse ‘artificiële’ wereld.

Pistoletto voegde aan het wiskundige symbool voor oneindig (∞) een derde cirkel toe. De linkse cirkel staat voor het natuurlijke paradijs waaruit de mens voortkomt en de rechtse voor het artificiële paradijs dat de mens zelf door wetenschap en techniek heeft gecreëerd. De tegengestelde cirkels bedreigen elkaar met vernietiging. Pistoletto laat ze echter in elkaar vloeien met een derde centrale cirkel: ‘Het Derde Paradijs’. Hierin kunnen natuur en cultuur tot een harmonieuze verzoening komen.

Michelangelo Pistoletto (1933) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse kunstbeweging Arte Povera uit de jaren 1960.

Lydia en Paul willen met de symbolische ingreep met inheems plantgoed een levend statement maken voor een duurzame samenleving en de voorbijganger doen nadenken over zijn of haar mogelijkheden om hieraan mee te werken.

Bron: persinfo.org