Gijs Van Vaerenbergh gaat Park Huis Doorn vernieuwen

Het Belgisch ontwerpbureau Gijs Van Vaerenbergh uit Leuven gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rondom Huis Doorn. Dit maakte rijksbouwmeester Floris Alkemade bekend.

Het rijksmonument Huis Doorn in de buurt van Utrecht is een van de mooiste kastelen van Nederland. Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II die hier zijn intrek nam na de Duitse nederlaag in de eerste wereldoorlog.

Renovatie van het park

Het Rijksvastgoedbedrijf renoveert het park van Huis Doorn om het zijn cultuurhistorische betekenis terug te geven. De renovatie van het park omvat de aanpassing van het stelsel van lanen, bosvakken en zichtlijnen op open ruimtes en gebouwen. Om het park weer als een goed geheel te laten functioneren en te beleven worden enkele nieuwe objecten en/of invullingen toegevoegd die niet in het definitief ontwerp van de renovatie waren opgenomen: een voetbrug, een folly en een door de ontwerper zelf te bepalen aanvulling op het park. Met het toevoegen van deze drie nieuwe onderdelen wordt een eigentijdse laag aan het park toegevoegd. Hiermee wordt de traditie in de tuinkunst, van het voortdurend aanpassen en omvormen van een tuin, levend gehouden. Ook vergroten deze drie onderdelen de samenhang en de ruimtelijke kwaliteit van het park én voegen de onderdelen een nieuw verhaal en een nieuwe ervaring aan het park toe.

Daarvoor werd een internationale wedstrijd uitgeschreven. Meer dan honderd bureaus stuurden een portfolio in, daaruit werden er vijf geselecteerd om een schetsontwerp te maken. Het Belgische ontwerpbureau Gijs Van Vaerenbergh – gevormd door de architecten/kunstenaars Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh – is daaruit gekozen als winnaar om de tuinelementen te ontwerpen.

Gijs Van Vaerenbergh in een multidisciplinaire praktijk met een sterke focus op de openbare ruimte. Een belangrijk deel van hun werk betreft site-specifieke interventies die kwaliteiten zoals richting, grens, perspectief, uitzicht, overgangen en kruispunten in het landschap voelbaar maken en verbeelden. Begin dit jaar ontvingen Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh de Vlaamse Cultuurprijs ULTIMA in de categorie Architectuur/Vormgeving. De jury roemt het collectief omdat ze ‘de kunst begrijpen om conceptuele kracht op ingetogen maar grootse wijze te vertalen in een tijdloze esthetische ervaring, die jong en oud, zoekers, kenners en toevallige passanten in vervoering weet te brengen.’

Eigentijdse ruïnes
Gijs Van Vaerenbergh gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rondom Huis Doorn. De jury kwam tot een unaniem besluit en koos het bureau vanwege de samenhang tussen de elementen en de kwaliteit van de voorstellen.

De objecten die het duo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh  voorstelt, worden gekenmerkt door een verwijzing naar de romantische idylle en stellen eigentijdse interpretaties van ruïnes voor. De ontwerpen voor de loopbrug, de folly en een doolhof zijn steeds anders, maar tonen een sterke verwantschap, aldus het juryrapport. De jury vindt het positief dat er zowel dichtbij het huis als verderop in het park een object wordt voorgesteld  dat de bezoeker uitdaagt om verder te kijken: ‘Het doolhof in de achterweide is een aantrekkelijke toevoeging voor een nieuw publiek. De gekozen locatie maakt het zuidelijk deel van het park tot een nieuwe bestemming.’

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat nu in gesprek met de winnaar over het vervolg en de realisatie. Binnenkort worden de vijf inzendingen tentoongesteld in het poortgebouw van Park Huis Doorn.