Gent / Kunst in het park

Het Visserijpark en het parkje in de Willem de Beersteeg zijn twee parkjes in de Gentse binnenstad, gelegen aan het water. Ze kregen recent een flinke opknapbeurt én een origineel kunstwerk.

 

Elke Gentenaar moet in zijn straat, in zijn wijk en in zijn stad van kleine en grote parken kunnen genieten. Dat is één van de ambities van het groenstructuurplan. Het Visserijpark en het parkje in de Willem de Beersteeg situeren zich op dat kleinste niveau: het zijn parkjes waarin kinderen met straatvriendjes spelen en buren elkaar ontmoeten.
De projectoproep ‘Kunst in het groen’ van de Afdeling Natuur en Bos was een ideale gelegenheid om beide parken een opknapbeurt te geven en om het contact met het water te verbeteren.

Via de ‘meesterproef’ van de Vlaamse bouwmeester vertrouwde de Stad Gent het ontwerp voor de twee parken toe aan landschapsarchitect Hans Druart van Buro Voor Vrije Ruimte en kunstenares Roberta Gigante. Zij kregen daarvoor veel ideeën van buurtbewoners.

 

Een buurttuin om van te snoepen

Voor het Visserijpark kozen ze voor een gezellige, rustige plek waar de buren elkaar kunnen ontmoeten. Op vraag van de buren kreeg het park veel bessendragende struiken zoals jostabes, kruisbes, braam, framboos, vijg en hazelnoot. Onder de struiken kwamen bodembedekkende planten.

De twee treurwilgen die hier al langer stonden, konden uiteraard blijven. Verder kwamen er nog meerstammige bomen bij die zorgen voor een speels karakter. Ze zijn zo ingeplant dat er schaduw- en zonnige plekken ontstaan.

Het grootste deel van het park werd een grasveld, dat ruimte laat voor een buurtfeest of om te spelen. Langs het grasveld loopt een breed slingerend pad van gerecupereerde boordstenen waartussen een zaadmengsel van tredplanten is gezaaid.

Langs het pad staan originele betonnen bankjes verspreid of in groepjes opgesteld. Het slingerpad leidt naar een ruim terras aan het water van de Achtervisserij. Een bouwvallige muur schermde het terrein af van het aangrenzende jaagpad langs de Visserijvaart. Door deze muur af te breken kwam dit gebied in contact met het water.

 

Visserijpark - Stad Gent copy

Visserijpark - Stad Gent-1 copy

Visserijpark – Stad Gent copy

visserijpark

Kunstwerk in het water

Kunstenares Roberta Gigante ontwierp een kunstwerk voor het Visserijpark dat speelt met klank en water.

In de 18de eeuw werden de Achtervisserij en de Visserijvaart met kanaaltjes verbonden, waarop verschillende watermolens actief waren. Die zorgden voor veel lawaai van ‘rommelend water’. Het kunstwerk in het Visserijpark roept met geluid en bewegend water dat rommelwater in herinnering. Het is een interactief waterorgel dat zich deels in het park en deels in de Visserijvaart bevindt. De parkbezoeker kan het in werking zetten door op bepaalde stenen te gaan staan of zitten. Hij activeert dan sensoren, die op verschillende plaatsen luchtbellen in het water doen verschijnen en brubbelende geluiden voortbrengen.

 

Een verborgen parel in de stad

Het parkje in de Willem de Beersteeg is opgevat als een ‘secret garden’, een verborgen plekje in de buurt dat zich langzaam laat ontdekken. De laatste jaren werd het park tijdens de Gentse Feesten intensief gebruikt als evenementenplein.

Het park is enkel te bereiken vanuit de Willem de Beersteeg vanwaar verschillende zichtassen vertrekken naar een centraal pleintje en naar de Leie. Dat pleintje is aangelegd in dolomiet. Dat maakt dat het ook als petanqueveld kan dienen. De afboording met een dubbele rij kasseien is een knipoog naar het verdwenen stuk van de Willem de Beersteeg. Een opvallende golvende bank boordt het plein af. Het is zowel een zitelement als spelprikkel. De knalrode kleur geeft het park een warme sfeer.

De bomen in het park bleven behouden. De beplanting werd aangevuld met enkele extra bomen, wintergroene struiken, veel bloeiende struiken en kruidachtige planten. Rode kornoelje, hortensia’s, Gelderse roos, Chinees klokje, wilde anemonen, ooievaarsbek, wilde viooltjes, … moeten het park zoveel mogelijk kleur geven.

Om het contact met het water te vergroten, kwam er een inkeping in de oever en een oeverbeplanting van gele dotterbloem, gele lis en harig wilgenroosje. Op die manier werd de Leie letterlijk en figuurlijk in het park getrokken. De bezoeker kan hier dichtbij het water komen en op een laag talud genieten van de rust en de kalmte in de binnenstad.

 

GL 2015-GG-Gent-Park W. de Beersteeg - 7

 

De suikinkutsu of Japanse waterstolp

Kunstenares Roberta Gigante ontwierp voor het park in de Willem de Beersteeg een kunstwerk dat speelt met klank en water. Ze baseerde zich op een ‘suikinkutsu’ of Japanse waterstolp. Een in de bodem ingegraven keramische stolp dient als klankkast voor condenswater dat druppelsgewijs naar beneden valt. Het brengt zachte en rustgevende klanken voort. Bovengronds is enkel een cortenstalen afdekplaat te zien.

Het kunstwerk roept vragen op: Wat verbergt de bodem? Wat heeft de ondergrond van het park te vertellen over het verleden? De suikinkutsu brengt geluiden uit de diepte voort en vertelt een ongekend verhaal.

Beide projecten werden in de wedstrijd de Groene Lente van de Vereniging voor Openbaar Groen VVOG bekroond in de categorie ‘Buurtgroen’.

Ontwerp: Hans Druart, Gent

Aanleg en onderhoud: Steenhout, Anzegem

%d bloggers liken dit: