Gent krijgt nieuw park in stationsbuurt

Met de herinrichting van de stationsomgeving komt er ook een gloednieuw park langs de Koningin Fabiolalaan, tussen het station Gent-Sint-Pieters en de Leie. Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent staat in voor de ontwikkeling van het wijkpark dat met 6.300m² zal zorgen voor een aangename, groene afwisseling tussen de nieuwe bebouwing.

 

De ontwikkeling van de gronden aan de Koningin Fabiolalaan kadert in de globale ontwikkeling van de stationsbuurt Gent-Sint-Pieters. Wonen, werken en vrijetijd moeten daarbij hand in hand gaan. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan openbaar vervoer en openbaar groen.

Het Rijsenbergpark
Groen is een belangrijk onderdeel van de stedelijke ruimte. Om hieraan te voldoen, willen de Stad Gent en het stadsontwikkelingsbedrijf sogent een zo groot mogelijke aaneengesloten groene ruimte voorzien in de vorm van een nieuw park. Voor het ontwerp werd het architecten- en ingenieursbureau Evolta aangesteld.

Het Rijsenbergpark wordt ruim 6.300m² groot en zal dan ook een belangrijke rol spelen als wijkpark en groene long voor de Rijsenbergbuurt. Tegelijk wordt het een schakel in het groene lint tussen het Citadelpark en de Blaarmeersen, het zogenaamde pad van stad naar land. Het park zal aan de westelijke zijde aansluiten bij de parkzone die tussen de gebouwen van het project Rinkkaai zal worden aangelegd. Aan de andere kant wordt het Rijsenbergpark verbonden met de groene buitenruimte rond het woon- en schoolgebouw. Op die manier wordt er in totaal een groene zone van in totaal 9.500m2 gecreëerd.

Samen met de buurt
De Stad en sogent rekenen op de buurtbewoners om het park mee vorm te geven. In 2011 gaven buurtbewoners en andere geïnteresseerden al aan hoe zij de invulling van het openbaar domein in die zone zagen. Zij vroegen om de parken en pleinen gezellig en natuurrijk te maken. Men droomde van parken en pleinen waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en die een rustpunt kunnen bieden in de drukke stationsomgeving.

Nu wordt de buurt intensief betrokken bij het ontwerpproces. Tijdens een workshop formuleerden de buurtbewoners hun ideeën en wensen. Daarmee gingen de ontwerpers aan de slag gaan om enkele voorstellen uit te werken. Die voorstellen werden opnieuw voorgelegd aan de buurtbewoners.

De grote meerderheid van hen wilde vooral een gezellig park dat een rustpunt biedt in de drukke stationsomgeving. Spelen mag, maar voor ‘wild’ en lawaaierig spelen en sporten moet men naar de Blaarmeersen, vond men. Het Rijsenbergpark zag men als een rustig, natuurrijk buurtpark waar omwonenden van alle leeftijden elkaar kunnen ontmoeten.

De start van de werken is voorlopig voorzien in 2019 en de werken zullen minstens 2 jaar duren.

%d bloggers liken dit: