Floraliën 2016 / Interactief stadsfestival

Na talrijke edities langsheen de Floraliënhal en Flanders expo keert Floraliën Gent nu terug naar de stad. In de lente van 2016 krijgt Gent er met Floraliën Gent een nieuw, dynamisch en interactief stadsfestival bij. Het kunstenkwartier – de Bijlokesite, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark- wordt van 22 april tot 1 mei 2016 het decor voor een bruisend bloemen- en plantenfestival.

Op 4 locaties van het Kunstenkwartier – de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint- Pietersplein en het Citadelpark – brengen nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars hun mooiste creaties. Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek & innovatie.


 

 

4 SITES – 4 THEMA’S

Telkens vanuit een aparte invalshoek gaan bloemen en planten in dialoog met mooie en prestigieuze stadslocaties in het Gentse Kunstenkwartier. Bloemen en planten spelen de hoofdrol. De grootste bloemenkunstenaars uit de 4 windstreken nemen een belangrijke plaats in op alle sites.

Ter gelegenheid van haar 35ste editie plaatst de Floraliën voor het eerst ook kunst op het programma. Binnen- en buitenlandse kunstenaars brengen florale installaties van topniveau op spectaculaire locaties.

 

Bijlokesite / East Meets West

Japan is eregast op de Floraliën 2016. Gent en Kanazawa zijn zustersteden sinds 1971 en hebben al 150 jaar zowel artistieke, economische als bestuurlijke banden met elkaar. In het kader van deze mooie samenwerkingsovereenkomst zal de stad Kanazawa een Japanse tuin inrichten op Floraliën Gent 2016.

Met gastland Japan beland je in de wereld van azalea’s, camellia’s en bonsais.
 De grootste bloemenkunstenaars uit Oost en West brengen hun mooiste creaties tot leven. Akane Teshigahara is een van de grote namen tijdens Floraliën Gent. Deze internationale floriste werd de vierde “Iemoto” (headmistress) van de Sogetsu School in 2001.

 

azalea-wit

 

Leopoldskazerne / Bomen in de stad

Groen in de stad is dé trend. Verticaal tuinieren is hier een mooi voorbeeld van. Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving. Dat ontdek je allemaal op het binnenplein van de kazerne.

10066108215_3699a6e3e4_b

 

forest-tree-tree-trunk-bark

 

Sint-Pietersplein / Verleden en toekomst

Zinnenprikkelende voorstelling van laurier tot rozen, van rododendron tot de sprekende plant.
 In de Sint-Pieterskerk hangt een reusachtige bloemenluchter van Tomas De Bruyne, Belgisch internationaal gerenommeerd florist samen met twee topfloristen Hitomi Gilliam (Canada/USA) en Natalia Zhizko (Rusland). In de pandgangen van de abdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar. In de abdijtuin een adembenemende land art installatie van Bob Verschueren.

 

St-Pieters-Kerk-Gentse-Floralien-2

 

Citadelpark

De Floraliënhal, terug van weggeweest met in de hoofdrol de Vlaamse sierteeltsector. Siertelers, floristen, creatieve ontwerpers en tuinarchitecten tonen hun vakmanschap en verheffen bloemen en planten tot dé ultieme emotie.

Het concept van de groepsstand AVBS in de Floraliënhal is ontwikkeld door het architectenteam Inge De Bruycker, Denis Dujardin en Geert Pattyn.
De stand zal een “landschap” zijn en geen “naast elkaar plaatsen” van individuele bravoure- stukken. De Gentse Azalea blijft een belangrijke rol toebedeeld, maar de focus zal liggen op de context waarin azalea’s kunnen gecombineerd worden. Deze benadering sluit aan op wat in de hedendaagse groenbeleving aan de orde is. Soberheid met een sterke eenduidige vormtaal is het motto. Op de tweede plaats komt kleurcompatibiliteit. Het ganse landschap van de AVBS groepsstand zal bestaan uit verschillende kleur-kamers of kleur-zones met een thema. Groene en bloeiende kamerplanten, tuinplanten, éénjarigen, snijbloemen, … worden samen gezet en gecombineerd in één grote landschappelijke sculptuur.

 

Vlaamse-tuinaannemer-3-

 

Monumentale kunstinstallatie in Museum voor Schone Kunsten

In de centrale hemicyclus van het MSK laat het kunstenaarsduo Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger een installatie groeien met materiaal dat ze in Gent verzamelen (uit de plantentuin, parken, lokale producenten) en met materiaal uit hun eigen collectie.

 

Root-treatement-2-Museum-Tel-Aviv-2004-Gerda-Steiner-J-rg-Lenzlinger

 

www.floralien.be