Floraliën 2016 / AVBS groepsstand wordt landschappelijke sculptuur

Floraliën Gent 2016 wordt behoorlijk anders dan alle voorgaande edities. Conceptueel geeft de AVBS groepsstand mee invulling aan het centrale opzet van Floraliën Gent 2016, “vernieuwen met respect voor traditie” en stelt daarbij de plant en beleving centraal.

Tevens zullen de bijeengebrachte planten een staalkaart zijn van hetgeen in Vlaanderen allemaal wordt gekweekt. En dat is heel wat. Groene en bloeiende kamerplanten, tuinplanten, éénjarigen, snijbloemen, … worden broederlijk samen gezet en gecombineerd in één grote landschappelijke sculptuur. Producten van ruim 80 sierteeltbedrijven worden verenigd tot één geheel.


 

azalea-wit

 

Landschap

De groepsstand AVBS op Floraliën Gent 2016 zal een “landschap” zijn en geen “naast elkaar plaatsen” van individuele bravoure-stukken. Planten komen in hun intrinsieke schoonheid tot hun recht, door de context waarbinnen ze worden geplaatst. Bladcontrast is bepalend voor de combinaties. Dit grijpt terug op het principe van een Engelse border waarbij planten in een natuurlijk ogende orde worden samengebracht alsof de natuur het zelf had gemaakt.

Soberheid met een sterke eenduidige vormtaal is het motto. Zoals de hedendaagse tuin-trends aangeven: een complementariteit van sterke en strakke geometrie enerzijds en een natuurlijke “gestileerd wild” aandoende beplanting die ermee contrasteert anderzijds.

Het ganse landschap van de AVBS groepsstand zal bestaan uit verschillende kleurkamers of kleurzones. In die kamers zijn de kleuren op elkaar afgestemd. Elk van die kamers krijgt een thema-naam. Indische kamer, Zure kamer, Appelbloesem, Koude kamer… De bindende en ondersteunende kleur die alles aan elkaar hecht is zwart.
Bomenlabyrint

Al van bij de ingang worden de bezoekers ‘om de tuin geleid’ door een labyrint van perfecte leibomen die voor de ingang van de Floraliënhal staan.

 

Inkom

 

Via een zwarte tunnel komt de bezoeker eerst bij een vegetatieve groenmuur met zebramotief: een verrassende combinatie die meteen de toon zet voor wat volgt: een totaalbeleving van planten met alle zintuigen: composities, vormen, contrast en kleuren, maar ook ruiken en voelen van bloemen en planten.

 

Vegetatieve_muur

Op het einde van de zwarte tunnel kom je via een platform in de Floraliënhal met zicht op de lengte-as. Door de specifieke opstelling van de bomen krijgt de bezoeker hierdoor meteen de indruk van een indrukwekkend groenspektakel.

Het vrije parcours neemt de bezoeker daarna mee op een ontdekkingstocht doorheen een groot sortiment planten die in Vlaanderen gekweekt worden.

 

Eilandenstructuur

De stand is opgedeeld in 7 kleurenkamers waarbinnen planten gecombineerd worden met de precisie van een meesterbloembinder. Elk eiland vormt op die manier een soort boeket. In deze grote stand vormen de bomen een ankerpunt voor de bezoeker. Enerzijds zorgen grote structuren voor de indeling in kleurenkamers (grote bomen staan op diagonalen die kleurenkamers afscheiden) en binnen elk van deze kamers staat een heel groot exemplaar die de strijd aangaat met de hoogte van het gebouw.

 

Organische_groene_eilanden

 

Conceptrooms

Naast de organische groene eilanden zijn er een verschillende ‘conceptrooms’ geïntegreerd. Ze zijn zwart en strak van vorm maar hebben telkens een heel verrassende insteek, zoals in de afbeelding te zien is.

 

Snijbloemenspektakel

Het floristieke kunstwerk van het Verbond van Snijbloemtelers en Euroveiling vormt een prachtig sluitstuk van de AVBS groepsstand in de Floraliënhal. Geplaatst in een zwarte tunnel zal de constructie een echte beleving zijn voor de bezoeker die onder de snijbloemencreatie zal kunnen doorlopen. Deze floristieke constructie is dus een echte apotheose van de AVBS-groepsstand.

De regie is in handen van florist Geert Pattyn, en de tuinarchitecten Inge De Bruycker en Denis Dujardin, naar een concept van Erik Dhont.

Bron: AVBS

www.floralien.be