Tentoonstelling / Gertrude Jekyll: het oog van een artiest

Datum/Uur - di 31 jul 2018 - zo 02 sep 2018 (Volledige dag)
Categorie - Tentoonstelling
Locatie - Hestercombe
Adres - Hestercombe, Taunton (Verenigd Koninkrijk)

Dit jaar wordt de 175ste verjaardag van de befaamde Britse tuinontwerpster Gertrude Jekyll gevierd. Naar aanleiding daarvan organiseert Hestercombe Gardens in Taunton tot en met 2 september een tentoonstelling. Op de tentoonstelling ‘Gertrude Jekyll: An Artist’s Eye’ zijn originele tekeningen, schilderijen en foto’s van haar tuinen te zien. Ook haar werktafel wordt er geëxposeerd.

Gertrude Jekyll (1843-1932) is bij de meeste tuinliefhebbers vooral bekend als die oude Britse tante die de bloemenborders heeft uitgevonden. Dat is niet helemaal ten onrechte. Ze ligt inderdaad aan de basis van wat wij nu beschouwen als de typisch Britse tuin met meters brede, en tientallen meterslange bloemenborders waarin als het ware aan bloemschikken in het groot wordt gedaan. Maar wanneer men Jekyll zou reduceren tot die borders, doet men haar veel onrecht aan. De bloemenborders waarmee ze vandaag geïdentificeerd wordt, waren slechts één element in haar tuinen, een soort beste kamer waar men wel elke dag langskomt, maar die niet direct bedoeld is om er heel de dag in te leven. Een tuin moet, net zoals een huis, op de eerste plaats een plek zijn waar men zich goed voelt, om tot rust te komen. En dat kan niet wanneer men permanent overrompeld wordt door alle mogelijke kleuren en vormen, zo benadrukt Jekyll herhaaldelijk in haar boeken. “What is aimed at is something quite simple and devoid of complications,” zo schreef ze in haar bekendste boek ‘Colour in the Garden’ uit 1908. “Generally one thing or a very limited number of flowering things at a time, but that one, or those few things, carefully placed so as to avoid fuss, and to please the eye and give ease to the mind.”

Alhoewel ze met hart en nieren verbonden was met het Victoriaanse Engeland, lag ze tegelijk mee aan de basis van de breuk met de traditionele Victoriaanse tuin – gekenmerkt vooral door oogverblindende composities met eenjarige perkplantjes en extreem gesofistikeerde kunstgrepen. In de plaats daarvan bepleitte Jekyll in haar talrijke boeken en artikelen, en in haar paar honderden tuinplans, een veel natuurlijker manier van tuinieren.

Veel van haar tuinen realiseerde ze samen met de architect Edwin Lutyens (1869-1944). Hestercombe in Taunton is een van de mooiste voorbeelden van hun vruchtbare samenwerking.

Hestercombe Gardens

Google Map - Hestercombe, Taunton (Verenigd Koninkrijk)
Kaart wordt geladen...