Studienamiddag / Recollecting Landscapes

Datum/Uur - wo 24 okt 2018 (14:00 - 21:00 )
Categorie - studiedag
Locatie - deSingel
Adres - J. Van Rijswijcklaan, Antwerpen (België)

Op woensdag 24 oktober organiseren het Vlaams Architectuurinstituut en de UGent i.s.m. de KU Leuven in DeSingel in Antwerpen de studienamiddag ‘Recollecting Landscapes. Exploring landscape rephotography between art, science, design, policy and cultural practice’. Dit wordt gekoppeld aan een boekvoorstelling en een avondlezing van de Amerikaanse fotograaf Mark Klett.

Ons landschap verandert voortdurend onder druk van verstedelijking, klimaatswijziging, culturele, socio-economische en landbouwtechnische evoluties. Landschapsfotografie maakt het echter mogelijk een geheugen van onze leefomgeving te ontwikkelen. In het bijzonder de herfotografie van landschappen op verschillende momenten in de tijd wordt, in België en internationaal, in stijgende mate ingezet om kleine en grote transformaties op het terrein te tonen die vaak op de kaart niet zichtbaar zijn.

Als onderzoeksmethode gaat herfotografie de wisselwerking aan tussen de documentaire inhoud en de artistieke praktijk van de fotograaf. Deze studiedag is interdisciplinair en focust in eerste instantie op de wetenschappelijke en de artistieke dimensie van herfotografie. Van daaruit worden een aantal vragen gesteld naar andere disciplines. Wat zijn de fora waarin deze beeldenreeksen een rol kunnen spelen? Wat kunnen ze bijdragen aan de praktijk van architecten, stedenbouwkundigen en beleidsmakers? En hoe kan herfotografie een dialoog aangaan met de socioculturele praktijken van bewoners die het landschap dagdagelijks vormgeven?

De studiedag vindt plaats naar aanleiding van het verschijnen van ‘Recollecting Landscapes: Rephotography, Memory and Transformation 1904-1980-2004-2014’ (Bruno Notteboom & Pieter Uyttenhove, Amsterdam: Roma Publications 2018). Meer info op www.recollectinglandscapes.be

Inschrijven kunt u hier.

 

Google Map - J. Van Rijswijcklaan, Antwerpen (België)
Kaart wordt geladen...