Festival van het tuinontwerp O’FEST

Datum/Uur - ma 12 jun 2017 - za 17 jun 2017 (Volledige dag)
Categorie - festival

O’FEST, het festival van het tuinontwerp vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 17 juni in Apeldoorn.
Tijdens de seminaravond van het O’FEST op dinsdag 13 juni zullen vijf bijzondere projecten gepresenteerd worden.
Sprekers zijn:

• Jana Crepon, landschapsarchitecte, partner van het ontwerpbureau Inside Outside van Petra Blaisse, vertelt over hun huidig parkontwerp Giarini di Porta Nuova in Milaan;

• Irene Fortuyn, ruimtelijk kunstenares,realiseerde in 2017 het project ‘De Tuin en de Tuinman’ in Amstelpark, Amsterdam;

• Nico Wissing, tuin- en landschapsontwerper die zijn Ecodome presenteerde op de Philadelphia Flower Show (VS);

• Eveline Beukema en Caroline Thomas: twee tuinontwerpsters die in 2017 elk een tuin realiseerden voor het Tuinenfestival Appeltern;

•Vincent Wittenberg en Bennie Meek, samen Gewildgroei, over hun ‘Le Roy-tuin project’ bovenop de A2 in Utrecht.

De Laatste tuin
Op 14 en 15 juni staat ‘De Laatste Tuin’ centraal. Laura Knoops, landschapsontwerper bij Cobra adviseurs, zal samen met Leonie Brinks van Blue Zones monumentontwerp deze dag begeleiden en voorzitten. Cobra adviseurs is nauw betrokken bij het inventariseren, ontwerpen en beheren van begraafplaatsen.

De Laatste Tuin gaat over afscheid nemen, begraven, herinneren en rouwen. Dit zijn fenomenen die vandaag de dag meer en meer aandacht krijgen en worden beleefd. De uiting van deze emoties is vaak gekoppeld aan een plek of een plaats en dient daarom een ontwerp te krijgen. Een opdracht die in het bijzonder weggelegd is voor de tuin- en landschapsontwerper.

 

 

Tuin & Kunst

De vijfde avond van het O’FEST zal in teken staan van een paneldiscussie tussen vijf genodigden. Deze inleiders zullen kort reageren op een stelling die zij op voorhand toegereikt kregen, zodat hun antwoord of reactie weloverwogen is. De stelling luidt: ‘De tuinkunst dient zich meer te spiegelen aan de ontwikkeling in de kunsten, dan aan het eigen historisch perspectief’.

Na deze verschillende bespiegelingen zal onder leiding van twee dagvoorzitsters, Brenda van Leeuwen en Lieke Göritzlehner, de discussie losbarsten, met inbreng van de diverse argumenten van de betogen. Daar zal ook het aanwezige publiek bij betrokken worden.

Voorafgaande aan dit geheel zal de Vlaamse tuinjournalist en tuinkenner Paul Geerts een inleiding geven over ‘De Tuin in de literatuur’. Hij schrijft voor verschillende Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften over tuin- en landschapsarchitectuur, en publiceerde diverse boeken over tuinieren en stelde bloemlezingen samen over tuin- , bomen- en rozenpoëzie. Hij publiceert samen met Romke van de Kaa een jaarlijkse Tuinscheurkalender.

Sprekers van deze avond zijn:

• Willem van Toren, dichter, romanschrijver en publicist. Ontving Jan Campert-prijs, Herman Gorterprijs en Groeneveldprijs.

• Jan van IJzendoorn, zelfstandig beeldend kunstenaar, adviseur en docent. De continue wisselwerking tussen zijn artistieke ontwikkeling en projecten waarbij urgente vraagstukken over ruimtelijke ontwikkelingen een rol spelen, vindt hij van essentieel belang voor zijn kunstenaarschap.

• Peter Sonderen is sinds 2008 Lector Theorie in de kunsten bij ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en heeft zich onder andere beziggehouden met het project The Non-Urban Garden, Tuinen van de 21ste eeuw (Kunstvereniging Diepenheim).

• Leo den Dulk, is arabist, tuinhistorisch onderzoeker en publicist. Van 2009-2014 Hij was 5 jaar voorzitter van Tuinhistorisch Genootschap Cascade. Sinds 2003 medeuitgever/redacteur van OnzeEigenTuin. Zijn onderzoek ‘Leven en werken van Mien Ruys’ verschijnt binnenkort.

• Beline Geertsema-Key, is voorzitster van de Tuinenstichting en groendeskundige. Geeft lezingen over groen-onderwerpen in Nederland en Vlaanderen. Ondermeer over tuinarchitecte Gertrude Jekyll en over Claude Monet en zijn tuin.

Alle informatie vindt u op de website van O’FEST.

Google Map - , ()
Kaart niet beschikbaar